>«Ιστορικός» συμβιβασμός τραπεζιτών-Βενιζέλου για τις κοινές μετοχές;

>

Tελικώς, οι τραπεζίτες φαίνεται να πετυχαίνουν, έστω και κατά το ήμισυ, τον στόχο τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που «κυκλοφορούν» στην αγορά, η άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα γίνει με την εγγυοδοσία κοινών αλλά και προνομιούχων μετοχών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει –αν βεβαίως εφαρμοσθεί– ότι η κατηγορηματική θέση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία πολλάκις δηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, ότι θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, ακυρώνεται.

Από την άλλη, οι τράπεζες, εφαρμόζοντας μια μάλλον μαξιμαλιστική πολιτική, καταφέρουν να πάρουν, έστω και κατά το 50%, αυτό που επεδίωκαν.
Ως γνωστόν, η πλευρά τους επιθυμούσε αντί των κοινών μετοχών, να δώσουν ως εγγύηση προνομιούχες, γεγονός το οποίο θα διασφάλιζε στους επικεφαλής τους ότι θα διατηρούσαν τη διοίκησή τους και μετά τη συναλλαγή.

Αντιθέτως, με τις κοινές μετοχές, οι τράπεζες κρατικοποιούνται και το κράτος γίνεται κυρίαρχος του συστήματος.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος υπολόγιζε ότι από το deal το δημόσιο θα βγει και κερδισμένο, γιατί αν αποκτούσε σήμερα τις μετοχές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε περίπου 2 χρόνια που θα πουλούσε, ενδεχομένως να καρπωνόταν μια πολύ καλή υπεραξία.

Τα πράγματα, όμως, δεν θα γίνουν έτσι ή ακριβώς έτσι. Οι τράπεζες θα δώσουν στο ΤΧΣ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και κοινές αλλά και προνομιούχες μετοχές και θα περιορίσουν την πρόσβαση του δημοσίου στα μετοχολόγια τους στο μέτρο του δυνατού.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν ο κ. Βενιζέλος θα αποδεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό ή όχι.