«Άδειασμα» στις τράπεζες λόγω ανακεφαλαιοποίησης

(upd) «Κατέρρευσαν» οι τραπεζικές μετοχές στον απόηχο των πληροφοριών σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης. Και μπορεί να μην έχουμε κάτι το επίσημο, όμως σύμφωνα με τις διαρροές, οι όροι επεφύλαξαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιώτες επενδυτές.

Κατά έγκυρους οικονομικούς και τραπεζικούς αναλυτές το κλειδί βρίσκεται στην απόρριψη, κατά πληροφορίες, της πρότασης των τραπεζιτών για ανταλλαγή των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες με ομόλογα του προσωρινού ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στερώντας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιπρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 9 με 10 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως τα τραπεζικά θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας και της ονομαστικής αξία των ομολόγων που κατέχουν, άρα έχουμε να κάνουμε με πρόσθετη κεφαλαιακή «τρύπα», την οποία δεν είχαν υπολογίσει οι τραπεζίτες. Αυτό το πράγμα σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους όρους του σχεδίου (CoCos, warrants κ.λπ) και το γεγονός πολλές τράπεζες έχουν αρνητική καθαρή θέση οδηγεί σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου από αυτές που προσδοκούσε η αγορά, που κατά τα φαινόμενα θα γίνουν σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Επιπρόσθετα δε, οι ιδιώτες μέτοχοι πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, με ότι αυτό πρακτικά σημαίνει για την ανάκτηση των τραπεζών σε βάθος χρόνους από τους υφιστάμενους μετόχους.

Με πτώση το 6,28% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, στις 819,6 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 115 εκατ. ευρώ.

Στο -15,82% και στις 323 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.

Στο -18,49% η Attica Bank, -18,60% Πειραιώς, -14,93% Κύπρου, -16,74% ΕΤΕ, -13,22% Alpha, -14,52% Eurobank,  ενώ απώλειες 17,19% κατέγραψε η Λαϊκή.

Στον 20άρη δείκτη η Βιοχάλκο -3,6%, ΔΕΗ -5,6%, ΕΛΠΕ -2,6%, ΟΠΑΠ -6,8%, ΟΤΕ -6,1%, Ελλάκτωρ -11,5%, ΜΙΓ -12,1%, Μυτιληναίος -10%.