Άσκοπες μάχες – ηρωικές ήττες

«Παγωμένες» είναι οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον αναπληρωτή υπουργό Χ. Σταϊκούρα.

Όπως μαθαίνουμε οι επιλογές του δεύτερου μόνο προβλήματα έχουν δημιουργήσει στην κυβέρνηση καθώς όχι μόνο ανοίγει «αχρείαστα» μέτωπα σε μια κρίσιμη συγκυρία αλλά παρασύρει την κυβέρνηση σε ταπεινωτικές ήττες.

Η πρώτη πατάτα, τουλάχιστον όπως του καταλογίζουν, ήταν το ζήτημα της καταβολής μερίσματος για τις προνομιούχες μετοχές. Για επικοινωνιακούς λόγους ο υφυπουργός «σήκωσε» το θέμα ότι οι τράπεζες δεν πληρώνουν το κράτος για τις προνομιούχες.

Το θέμα δημιούργησε μεγάλο θόρυβο (οι κακές τράπεζες κλπ) ωστόσο ο κ. καθηγητής δεν εκτίμησε μια μικρή λεπτομέρεια: ότι μια μετοχή δεν μπορεί να αποδίδει μέρισμα όταν η χρήση εμφανίζει ζημιές. Αν αποδώσει μέρισμα, τότε αυτό δεν είναι μέρισμα αλλά τόκος.

Όμως αν είναι τόκος τότε δεν μιλάμε για μετοχές αλλά για άλλα εργαλεία (πχ ομόλογα) οπότε δεν μπορούν να υπολογίζονται στο μετοχικό κεφάλαιο και θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες μετοχές. Δεδομένου ότι οι προνομιούχες μετοχές ήταν 4 δισ. το κράτος κινδύνευε να πάρει 525 εκατ. ευρώ και να πληρώσει ….4 δισ. ευρώ περισσότερο για την ανακεφαλαιοποιησή τους.

Τελικά, το πρόβλημα λύθηκε αλά ελληνικά, δηλαδή με μια ωραία κωλοτούμπα καθώς τελικά το δημόσιο θα εισπράξει με άλλο τρόπο τα 525 εκατ. ευρώ αποσυνδέοντάς τα από τις προνομιούχες μετοχές.

Η δεύτερη μεγάλη γκάφα, τουλάχιστον όπως του καταλογίζουν οι άσπονδοι φίλοι, ήταν η επιμονή για την επιβολή ορίου στις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών που μετέχει το κράτος.

Το μπαράζ παραιτήσεων στην ΤτΕ και η προοπτική ΔΕΚΟποίησης ενός από τους λίγους κυβερνητικούς οργανισμούς που παράγει έργο. Όμως αυτή τη φορά αυτό που διέφυγε στον κ. Σταϊκούρα είναι ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ευρωσυστήματος όχι μόνο θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα, αλλά και να ζητηθεί η σχετική γνώμη της ΕΚΤ.

Έτσι η κυβέρνηση δεν βάζει χέρι μόνο στην ΤτΕ αλλά στο ευρωσύστημα ακυρώνοντας το καθεστώς ανεξαρτησίας με την οποία είναι προστατευμένες όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.