Άσσοι στις απάτες και οι Ιταλοί – Πάνω από 5 δισ. ευρώ η ζημιά για το ασφαλιστικό σύστημα

Δήθεν φτωχοί ή ανάπηροι, συντάξεις που καταβάλλονταν σε νεκρούς, “μαύρη” εργασία: η ιταλική οικονομική αστυνομία εντόπισε κατά το 2012 πολλές απάτες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που επιβάρυναν τον δημόσιο προϋπολογισμό με περισσότερα από 5 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής διοίκησης της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας (GDF), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, “ο αγώνας κατά του παρασιτισμού και της σπατάλης στις δημόσιες δαπάνες”, που αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, έφερε καρπούς: 22.000 άνθρωποι καταγγέλθηκαν συνολικά στη δικαιοσύνη για διάφορες παραβάσεις και απάτες.

Έτσι 3.556 “ψευτοφτωχοί” επωφελήθηκαν χωρίς να δικαιούνται από κοινωνικές παροχές, όπως θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς ή υποτροφίες σπουδών. Εντοπίσθηκαν επίσης 1.047 “ψευτοανάπηροι” και 3.297 “ψεύτικοί αγροτικοί εργάτες”. Σε 395 περιπτώσεις, οικογένειες συνέχισαν να παίρνουν τη σύνταξη που καταβαλλόταν σε συγγενή που απεβίωσε.

Εξάλλου 1.274 δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλθηκαν το 2012 επειδή είχαν παρανόμως και άλλη εργασία.

Εκτός από τη ζημιά στα δημόσια ταμεία που υπερέβη τα 5 δισεκ. ευρώ, οι απάτες στις κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις ξεπέρασαν το 1,1 δισεκ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η οικονομική αστυνομία είχε ήδη ανακοινώσει πως κατά το 2012 ανακάλυψε φοροδιαφυγή άνω των 56 δισεκ. ευρώ και είχε καταγγείλει σχεδόν 12.000 πρόσωπα.

Η GDF είχε επίσης ανακαλύψει περίπου 30.000 ανθρώπους που εργάζονταν παρατύπως, από τους οποίους 16.233 είχαν εντελώς “μαύρη” εργασία. Κατέσχεσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε διάφορα αγαθά που ανήκαν στους απατεώνες.