Έκκληση των βιομηχάνων στην κυβέρνηση – “Μην διώχνετε τις επενδύσεις”

SEVΜε κοινή τους παρέμβαση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι Πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, με αφορμή τα γεγονότα στις Σκουριές της Χαλκιδικής. 

Συγκεκριμένα σε κοινή τους επιστολή οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας τονίζουν ότι η έλλειψη μακρόπνοης εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής, το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον απέναντι σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις, η ανασφάλεια δικαίου που προκαλούν οι συνεχείς αλλαγές του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και η απουσία σοβαρών και στοχευμένων επενδυτικών κινήτρων, αποτελούν διαχρονικά γνωρίσματα της Ελληνικής οικονομίας, που οδήγησαν στην κατάρρευση του αναπτυξιακού προτύπου των τελευταίων δεκαετιών.

Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση απαιτεί ρήξη με όλες τις παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ, καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης και, το σημαντικότερο, πολλές και σταθερές επενδύσεις.

Οι επικεφαλής των Βιομηχανικών Συνδέσμων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ξένων επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, όπου όπως τονίζεται σχετικά «όλες οι αναλύσεις αποδεικνύουν το αυτονόητο: τη συμβολή τους στην απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συμπληρωματικές δραστηριότητες. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας κατάφερε να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με 21,5 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας και 3,5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, χωρών που παρότι οι οικονομίες τους έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Ελλάδας, έχουν πετύχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας».

Στο πλαίσιο αυτό, «η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και η ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης της Eldorado Gold, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία, θα έστελνε πολύ αρνητικά μηνύματα για τη δυνατότητα της χώρας μας να υποδέχεται και να αξιοποιεί ξένες επενδύσεις».

Οι Πρόεδροι των πέντε Βιομηχανικών Συνδέσμων απευθύνουν έκκληση στο Υπουργείο και στους εκπροσώπους της εταιρίας να προσέλθουν σε έναν ανοιχτό και απροσχημάτιστο διάλογο και δηλώνουν σύμμαχοι σε κάθε θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, της τήρησης της νομιμότητας και της συνεννόησης που θα αποτρέψει να «εκδιωχθεί» μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα.