Έμπολα: Καλό νέο! Ανάρρωσε πλήρως η ισπανίδα νοσοκόμα

Η Τερέσα Ρομέρο, ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον ιό του Έμπολα εκτός της Αφρικής, ανάρρωσε πλήρως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε σήμερα και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους γιατρούς που την παρακολουθούν στη Μαδρίτη.

“Τα κριτήρια της ανάρρωσης από τον Έμπολα” όπως έχουν καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας “έχουν εκπληρωθεί”, αφού έγιναν τέσσερις αναλύσεις αίματος και σε όλες τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, δήλωσε ο γιατρός Χοσέ Ραμόν Αρίμπας, ο επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών και τροπικών ασθενειών του νοσοκομείου Κάρλος Γ΄.

“Είναι ασφαλώς αιτία για γιορτή, είναι καταπληκτικό”, είπε από την πλευρά της η Μάρτα Αρσουάγκα, η γιατρός που παρακολουθούσε σε καθημερινή βάση την πορεία της υγείας της 44χρονης νοσηλεύτριας μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο στις 6 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Αρίμπας υπογράμμισε πάντως ότι θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της Ρομέρο. Η νοσηλεύτρια “έχει τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη (…) όμως επειδή δεν έχουμε κάποια ομάδα ελέγχου για να την συγκρίνουμε, είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς έπαιξε ρόλο στην ανάρρωσή της”, εξήγησε ο γιατρός.

“Περάσαμε μερικές δύσκολες ημέρες και τώρα (…) τα αποτελέσματα αυτά μας γεμίζουν χαρά”, πρόσθεσε η Αρσουάγκα.

Η Ρομέρο εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του ιού στις 29 Σεπτεμβρίου. Προσβλήθηκε ενώ φρόντιζε έναν ηλικιωμένο ιεραπόστολο που είχε επαναπατριστεί από την Αφρική, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου