Ένοχοι 13 για το δομημένο ομόλογο που έβαλε μέσα τα Ταμεία – Οι ποινές

Αντιμέτωποι με ισόβια οι 13 εμπλεκόμενοι για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ε

[UPD] Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πλην του Ευγένιου Παπαδόπουλου αποφάσισαν οι δικαστές του τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξε υπερτιμημένο σε ασφαλιστικά ταμεία.

Για τους δικαστές πρέπει να κριθούν και οι δεκατρείς κατηγορούμενοι πρόεδροι ασφαλιστικών ταμείων και χρηματιστές για τα αδικήματα της απάτης, απιστίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκληματικής οργάνωσης κατά περίσταση ενώ απάλλαξαν από την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία τον πρώην ειδικός γραμματέας απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο.

Ωστόσο οι κατηγορούμενοι γλίτωσαν τα ισόβια, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε για όλους το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου μετά από πρόταση του εισαγγελέα.

Ενοχοι κρίθηκαν οι:

  • Γιώργος Αποστολιδης και Θοδωρος Πρινιωτακης, υπεύθυνοι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»
  • Γιώργος Παπαμαρκακης διευθύνων σύμβουλος «ΝΑΜ Χρηματιστηριακής»
  • Αγαπιος Σημαιοφορίδης πρόεδρος ΤΕΑΔΥ και Παναγιωτα Καραδήμα διευθύντρια του Ταμείου
  • Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερασιμος Κονιδαρης του ΤΕΑΥΦΕ
  • Κωνσταντίνος Χρηστίδης, πρόεδρος ΤΕΑΟΚΑ
  • Χαραλαμπος Αδαμοπουλος και Αβρααμ Σαββιδης απο την JP Morgan
  • Νικος Μπουγος απο την Hypovereisbank
  • Δημήτρης και Αγγελος Λιάτης λογιστές.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι κατηγορούμενοι με την επιβολή των όρων της εγγυοδοσίας, άλλα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

-Για τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20, επιβολή εγγύησης ύψους 100. 000 ευρώ.

-Για την Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

-Για τον Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20, καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ.

-Για τον Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην υπεύθυνο του ΤΣΕΥΠ, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια, επίσης εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

-Για τον Κων/νο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΚΟΠΑ, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20, καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ. Στους πέντε παραπάνω κατηγορουμένους το δικαστήριο -εκτός από εγγυοδοσία- επέβαλλε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

-Για τον Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια, καταβολή εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ.

-Για τον Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρία Ακρόπολις, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια, καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ.

-Για τον Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρία ΝΑΜ, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25, καταβολή εγγύησης επίσης 200.000 ευρώ.

-Για τον Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρίας J.P. Morgan, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25, καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ.

-Για τον Αβραάμ Σαββίδη, στέλεχος της J.P.Morgan, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25, καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

-Για το Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μια φορά το μήνα.

-Τέλος, για τους Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, που καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 5 ετών, το δικαστήριο επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ακόμη, το δικαστήριο με την απόφασή του διέταξε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θόδωρου και Γιώργου Πρινιωτάκη (σ.σ. ο τελευταίος έχει απεβιώσει) μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρείται παράνομη περιουσία. Μάλιστα, για τον Θ. Πρινιωτάκη διατάχθηκε και δήμευση κατασχεθέντος ποσού περίπου 230.000 ευρώ. Επίσης, με την απόφαση επιβλήθηκε χρηματική ποινή-μαμούθ στον Γιώργο Παπαμαρκάκη, ύψους 11,06 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης χρηματική ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών 500.000 ευρώ από τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη. Οι δυο τελευταίοι όπως και οι Α. Σαββίδης και Χαρ. Αδαμόπουλος απουσιάζουν από το δικαστήριο.