Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Πάπα: «Να αφήσουμε την ιστορία στους ιστορικούς»

ImageHandler (4)

Για παραλήρημα από πλευράς του Πάπα έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος και προέτρεψε τον Φραγκίσκο να μην επαναλάβει «αυτό το λάθος» καταδικάζοντας σήμερα κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μίλησε την Κυριακή για «γενοκτονία» αναφερόμενος στις σφαγή των Αρμενίων που διέπραξε το 1915 η Οθωμανική Αυτοκρατορία κι έκανε λόγο για «παραληρήματα».

«Εάν οι πολιτικοί ή οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν τη δουλειά των ιστορικών, τότε δεν θα καταλήξουμε σε αλήθειες, θα πρόκειται μόνο για παραληρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επιχειρηματιών στην Άγκυρα.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας μετά την αναφορά του ποντίφικα που προκάλεσε κρίση μεταξύ της Άγκυρας και του Βατικανού.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας εξέφρασε επίσης την «απογοήτευσή» του για τις δηλώσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον προέτρεψε να μην επαναλάβει αυτό το «λάθος».

«Πρέπει να αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς» υπογράμμισε ο Ερντογάν, που επανέλαβε επιπλέον την πρότασή του προς την Αρμενία προκειμένου οι δύο χώρες να συστήσουν μία κοινή επιτροπή ιστορικών με στόχο να μελετήσει τα αρχεία των δύο χωρών σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε συστηματική σφαγή του πληθυσμού των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» που έχουν υιοθετήσει η Αρμενία, πολλοί ιστορικοί και τουλάχιστον 20 χώρες περιλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Η Άγκυρα αντέδρασε σφόδρα μετά τις δηλώσεις του πάπα ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις αναφορές του Φραγκίσκου «μεροληπτικές» και «ανάρμοστες».