Έξαρση της παχυσαρκίας στη Μ. Βρετανία

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η παχυσαρκία στη Μ. Βρετανία αναδεικνύει έκθεση που δημοσίευσε η Ακαδημία των Ιατρικών Βασιλικών Κολλεγίων, καλώντας σε συστράτευση όλους τους υπεύθυνους κοινωνικούς, θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς για την αντιμετώπιση της νόσου στη χώρα.
Χαρακτηρίζοντας τη Μ. Βρετανία ως τον «χοντρό» της Ευρώπης και την παχυσαρκία ως τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας που έχει πλήξει τη Γηραιά Αλβιόνα, η έκθεση επισημαίνει πως ένας στους τέσσερις ενήλικες σε ολόκληρη τη χώρα είναι παχύσαρκος και πως το ποσοστό τους τείνει να διπλασιαστεί ως το 2050. Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως το ποσοστό παχυσαρκίας ανάμεσα στα παιδιά ηλικίας 10-11 ετών αγγίζει το 20%, ενώ τα δύο τρίτα των μικρών Βρετανών της ίδιας ηλικίας είναι υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.
Επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, η έκθεση προτείνει μία σειρά πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου με αναφορά στα πολλαπλά και διαφορετικά αίτια που την προκαλούν.
Όπως σημειώνεται, ήδη στη Μ. Βρετανία έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου, όπως η δημιουργία ασφαλών χώρων για την άθληση και φυσική άσκηση των παιδιών, αλλά και η παροχή γονικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων πίσω από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Τα πρόσθετα μέτρα που τώρα προκρίνονται δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πτυχή της εκπαίδευσης που θεωρείται κρίσιμη για την αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τη διατροφή και τη φυσική άσκηση.
Σχολιάζοντας την έκθεση, εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου υγείας αναγνώρισε την απειλή που αποτελεί για τη δημόσια υγεία η παχυσαρκία στη χώρα. «Η έκθεση αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Κυβέρνηση, βιομηχανία, επαγγελματίες υγείας, εθελοντικές ομάδες και ιδιώτες πρέπει να συνεργαστούν για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής».
Η έκθεση ζητάει πρωτίστως την ανάληψη κεντρικού ρόλου από τους επαγγελματίες υγείας, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων που θα πρέπει να λάβουν χώρα τα επόμενα 2 έτη στην πρωτογενή όσο και δευτερογενή περίθαλψη ώστε το ιατρικό προσωπικό να παρέχει σωστή ενημέρωση και αγωγή στους πάσχοντες, και κυρίως μέσω προγραμμάτων ελέγχου βάρους για τα οποία το Βρετανικό ΕΣΥ καλείται να δαπανήσει 300 εκατ. λίρες τα επόμενα τρία έτη. Η Ακαδημία προτείνει επίσης τη δράση ιατρικών «επισκεπτών», οι οποίοι θα ενημερώνουν τους νέους γονείς όχι απλώς πώς να σιτίζουν τα παιδιά τους, αλλά και να τα γαλουχούν στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στο ίδιο πλαίσιο οι Βρετανοί γιατροί ζητούν τη θέσπιση μαθημάτων για την αγωγή της διατροφής στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μάθουν να μαγειρεύουν αλλά ακόμη και να καλλιεργούν.
Για να μπει φρένο στην εκρηκτική αύξηση της παχυσαρκίας που παρατηρείται στη Μ. Βρετανία, η Ακαδημία ζητάει εξάλλου την απαγόρευση της λειτουργίας αλυσίδων γρήγορης εστίασης κοντά σε σχολεία, ενώ φτάνει μέχρι το σημείο να προτείνει πειραματικό φόρο στα ζαχαρούχα αναψυκτικά για ένα έτος.Αξίζει να σημειωθεί πως προκρίνεται επίσης η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών υγείας για την προστασία και αύξηση των χώρων πρασίνου και την προώθηση της «ενεργούς μετακίνησης» (πεζή ή με ποδήλάτο).