Έξυπνη απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Βενιζέλο για το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  δηλώνει μεν ότι αποδέχεται την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα , αλλά καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως, αφού σήμερα κυβερνά χάρη σε αυτό το μπόνους, το οποίο μάλιστα δεν δικαιούται και για ένα επιπλέον λόγο: ότι είναι πια δεύτερο κόμμα στην ελληνική κοινωνία, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών!

«Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών. Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το bonus στο πρώτο κόμμα, “ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”: πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, κινήθηκε σε αυτό το πνεύμα, πηγαίνοντας τη συζήτηση σε ένα γενικότερο θεσμικό επίπεδο: «Εμείς  το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης! Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ανάμεσα σε δύο γραμμές: πρώτον, δεν θα αρνηθεί ποτέ να συζητήσει για ένα αίτημα, που διατυπώνει πάγια εδώ και δεκαετίες. Και, δεύτερον, δεν θα το συζητήσει ποτέ στη βάση μιας πρόσκαιρης πολιτικής σκοπιμότητας, παρά θα ζητήσει θεσμικές εγγυήσεις ότι πράγματι αυτό το νέο σύστημα θα είναι η απλή και άδολη αναλογική και θα θεσμοθετηθεί με συνταγματική αλλαγή, ώστε να μην γίνει κουρέλι στην πρώτη ευκαιρία.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πολιτικά και την κίνηση του κ. Βενιζέλου, μιλώντας για ηττοπάθεια και ομολογία από μέρους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι τον πρώτο λόγο στο νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, τον έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξέρουν ότι χάνουν και καταφεύγουν σε κάθε μέσο, για να αποφύγουν την ήττα» λένε στην Κουμουνδούρου για τα κυβερνητικά κόμματα.

 

Τα Νέα

 

Kontra News