Έργα τέχνης και συλλεκτικά αυτοκίνητα αντί μετοχών επιλέγουν οι πλούσιοι – Χρυσές δουλειές για Sotheby’s – Christie’s

130320132815-sothebys-christies-620xb

Από την αρχή του έτους οι μετοχές υποχωρούν και τα συλλεκτικά αντικείμενα καταγράφουν άνοδο καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών «σπρώχνει» περισσότερο χρήμα στις αγορές εργων τέχνης.

Όπως αναφέρει το CNBC, στις δημοπρασίες του Λονδίνου αυτήν την εβδομάδα, οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s ανακοίνωσαν ρεκόρ πωλήσεων. Η διήμερη δημοπρασία ιμπρεσιονιστών, σύγχρονων καλλιτεχνών και σουρεαλιστών της Sotheby’s απέφερε 215,8 εκατ. στερλίνες (περισσότερα από 345 εκατ. δολάρια), το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ σε σειρά δημοπρασιών στο Λονδίνο. Η εταιρεία πούλησε όλα τα αντικείμενα που είχαν τεθεί σε δημοπρασία, με το υψηλότερο τίμημα να δίνεται για τον πίνακα “Boulevard Montmartre, Matinee de Printemps” του Camille Pissarro (1897), που πωλήθηκε προς 19,7 εκατ. στερλίνες (περίπου 32 εκατ. δολάρια) –σχεδόν διπλάσιο του εκτιμώμενου.

Και ο οίκος Christie’s πούλησε τον πίνακα “The Checked Tablecloth” του Juan Gris (1915) σε πολύ καλή τιμή (56,7 εκατ. δολάρια). Η δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και σύγχρονων καλλιτεχνών συγκέντρωσε συνολικά 288 εκατ. δολάρια.

Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα συλλεκτικά αυτοκίνητα. Μια Ferrari Testarossa του 1957 πωλήθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα προς 40 εκατ. δολάρια, ενώ μια σειρά δημοπρασιών στο Παρίσι έθεσε νέα ρεκόρ για ορισμένα αυτοκίνητα. Η RM Auctons συγκέντρωσε περίπου 5 δισ. δολάρια για μια Jaguar D-Type του 1955, ενώ ο οίκος δημοπρασιών Bonham’s πούλησε μια Ferrari 275 GTB/4 Berlinetta του 1968 προς 3 εκατ. δολάρια σε ασιάτη αγοραστή.

Για τώρα, οι πλούσιοι μπορεί να θέλουν να αγοράσουν assets που θεωρούν πιο ασφαλή. Εάν, όμως, υπάρξει μεγαλύτερο selloff, τότε η –γνωστή για την έλλειψη ρευστότητας – αγορά συλλεκτικών αντικειμένων μπορεί να μην είναι πια τόσο ασφαλής.