Απόφαση για διπλή δόση 7,4 δισ για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Finance Ministers meetingTην έγκριση των δόσεων του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασίσει το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη βελγική πρωτεύουσα, η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του ευρώ θα αφορά την αξιολόγηση της τρόικας, η οποία και θα επικυρωθεί, ενώ, όπως αποσαφήνισε, η απόφαση θα είναι κοινή και για τις δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για εκπλήρωση προκειμένου να δοθούν οι δυο δόσεις.

Σημείωσε πάντως ότι οι προκλήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν οι ίδιες και αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και κυρίως τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι απαιτείται μια αποτελεσματική φορολογική αρχή και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέλαβε τον Γενικό Γραμματέα φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα, θα πρέπει να υπάρχει και η βούληση από την πλευρά ορισμένων στρωμάτων του πληθυσμού.

Αναφορικά με την Κύπρο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής και θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο και αφορούν την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.