Πολιτικός “καύσωνας” με “μικρή” ΔΕΗ και προαπαιτούμενα

untitledΔύο είναι τα μεγάλα θέματα – “αγκάθια” που καλείται να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση και δημιουργούν κατάσταση …”καύσωνα” στο πολιτικό σκηνικό. Το ένα είναι αυτό με τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν φτάσουν στην Αθήνα οι κύριοι της τρόικας (8 Ιουλίου) και το δεύτερο έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται και αφορά την “μικρή ΔΕΗ”. Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία πως βρίσκονται “μπροστα” και τα δύο θέματα και θα περάσουν όλα από τη Βουλή χωρίς προβλήματα.

“Μικρή” ΔΕΗ: Στις 2 Ιουλίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο – Θα υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Η «προίκα» της «μικρής ΔΕΗ»Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της “μικρής” ΔΕΗ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας.

Επίσης, αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

“Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

“Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου”, τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

Έρχεται η τρόικα, τρέχει να “συγυρίσει” η κυβέρνηση

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου η Κυβέρνηση πρέπει να έχει δρομολογήσει την υλοποίηση μέρους των έξι πρώτων προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί στις 7 Ιουλίου να ενημερώσει το Eurogroup για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, ώστε να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου έχουν υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό, και υπολείπονται η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Το διάστημα που θα βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα (8-18 Ιουλίου) η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Ιουλίου τα οποία θα πρέπει να κλείσουν πριν τις 15 Αυγούστου. Από αυτά ξεχωρίζουν το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και οι ρυθμίσεις για τα επικουρικά ταμεία.