Ο φόρος πολυτελείας έφυγε, το τέλος πλεύσης και παραμονής έρχεται – Δε..γλυτώνουν τα σκάφη αναψυχής

SKAFH ANAPSIXHSΤη θέσπιση τέλους πλεύσης και παραμονής για τα σκάφη αναψυχής προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσω νέας διάταξης που θα έρθει προσεχώς στη Βουλή.

Το τέλος αυτό θα αφορά μόνο τον πλου και την παραμονή στη χώρα μας όλων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με το επιχείρημα ότι θα επιβάλει ένα νέο “Τέλος” στη θέση του Φόρου Πολυτελείας στα σκάφη «που δεν εισπράχθηκε ποτέ», το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει απάντηση στα σχόλια σχετικά με την απόσυρση του ετήσιου φόρου πολυτελούς διαβίωσης των σκαφών αναψυχής από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως επίκειται η φορολόγηση των σκαφών αυτών με το «Τέλος Πλεύσης και Παραμονής» το οποίο προετοιμάζουν και θα φέρουν το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζει από ποιο μήκος σκαφών και πάνω θα επιβληθεί το νέο Τέλος. Υποστηρίζει δε ότι:

–          το «Τέλος Πλεύσης και Παραμονής» θα αφορά μόνο τον πλου και την παραμονή στη χώρα μας όλων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας.

–          πρόκειται για ένα τέλος πλεύσης που σήμερα δεν πληρώνει κανείς καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, το οποίο παράλληλα θα αποτελεί και ένα τίμημα για τη στάθμευση των σκαφών αυτών σε μη ιδιωτικές μαρίνες που σήμερα είναι δωρεάν.

–          το τέλος θεσπίζεται ταυτόχρονα με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας και του ειδικού φόρου, οι οποίοι όμως δεν εισπράχθηκαν ποτέ, με σκοπό την ενοποίηση των φορολογικών ρυθμίσεων και την κατάργηση αλυσιτελών διατάξεων, οι οποίες δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα αλλά αντιθέτως προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα.

 

Καταστροφικό και άχρηστο μέτρο

 

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του ισχύοντος φόρου πολυτελείας προκάλεσε την απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια είσπραξης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε όλους τους κλάδους επαγγελμάτων και επιτηδευματιών, οι οποίοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο (π.χ. parking φύλαξης σκαφών, πληρώματα, μηχανικοί, συντηρητές, επισκευαστές, εταιρίες πώλησης εξοπλισμού και ανταλλακτικών κτλ), ενώ ταμειακά ο φόρος πολυτελείας απέδωσε ελάχιστα σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο φόρος αυτός απεδείχθη καταστροφικός και για τις ελληνικές εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας μικρών ή μεγάλων σκαφών αναψυχής, με την ταυτόχρονη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς ο κύκλος εργασίας τους κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε.

Ουδείς Έλληνας ή Αλλοδαπός εισάγει πλέον σκάφη στην Ελλάδα αφού το κόστος εισαγωγής κατέστη απαγορευτικό (23% ΦΠΑ + 10% φόρος πολυτελείας επί της αξίας του σκάφους). Το Δημόσιο υπέστη σημαντικότατη απώλεια εσόδων, αφού ούτε φόρος πολυτελείας (10%) εισπράχθηκε ούτε και ΦΠΑ (23%), δεδομένου ότι προγραμματισμένες εισαγωγές ακυρώθηκαν. Στα ανωτέρω προστίθεται και η απώλεια εσόδων από την μη είσπραξη φόρου εισοδήματος, λόγω του μειωμένου κύκλου εργασιών και κέρδους των ελληνικών εταιρειών αντιπροσώπευσης.

Αντιθέτως, αναφέρεται στην ανακοίνωση, με το Τέλος Πλεύσης και Παραμονής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ρεύμα επανόδου των σκαφών στα ελληνικά ύδατα και τις ελληνικές μαρίνες, θα τονωθεί η οικονομία των νησιών και των παράκτιων περιοχών και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς θα παύσει να υφίσταται η αβεβαιότητα ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των σκαφών αναψυχής.