![Κίνηση 58: Ριζώνει η ελληνική «Ελιά» - Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση στο Ακροπόλ [εικόνες]](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/elia660.png)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Μάρτιν Σουλτς και του Χάνες Σβόμποντα.- Ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα μια εναλλακτική επιλογή «απέναντι στον δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».
– Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε πως «πρέπει να ανατρέψουμε τη σημερινή πλειοψηφία των συντηρητικών» στην Ευρώπη και «στον αγώνα αυτό θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά, να είναι στην πρώτη γραμμή, ενώνοντας τις δυνάμεις μας».
Γιάννης Βούλγαρης: Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε σημιτικοί”
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Γιάννης Βούλγαρης εκτίμησε πως στην κοινωνία υπάρχει η παράταξη που αντιπαρατίθεται στην συντηρητική δεξιά και στον αριστερό λαϊκισμό. Μιλώντας για τον νέο μικρό δικομματισμό είπε πως η οσμή της νέας διαπλοκής προμηνύει τη συστημική άνθηση της νέας διαφθοράς. Υπογράμμισε ότι ο μικρός δικομματισμός αναπαράγει όλα τα κόλπα του παλιού: λίγος Παπάγος λίγος Ανδρέας, άντε και λίγος Βελουχιώτης.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στον δήμαρχο Αθηναίων κ.Καμίνη, ο οποίος, όπως είπε με σύστημα και υπομονή ξαναστήνει την Αθήνα στα πόδια της. Αναφέρθηκε και στον κ. Μπουτάρη, ο οποίος, είπε, ότι επαναφέρει την πολιτισμική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτήρισε “εθνική ντροπή” να υπάρχουν οικογένειες με παιδιά χωρίς να έχουν ένα εργαζόμενο ή βιβλιάριο υγείας.
Αναφερόμενος στην Κίνηση των 58, ο κ. Βούλγαρης είπε “Δεν φτιάχνουμε κόμμα, δεν πάμε σαν αρχηγοί, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε σημιτικοί”.
Ασκώντας κριτική στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αλλά και τον νυν, είπε, χωρίς να κατονομάσει κανέναν, πως ο κ. Καραμανλής ευθύνεται για τις διαβεβαιώσεις του 2008 ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ευθύνες επειδή το 2009 προεκλογικά μοίραζε υποσχέσεις και για εγκάλεσε τον κ. Σαμαρά για τον αντιμνημονιακό του αγώνα.
Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη σημείωσε ότι το νέο θα έρθει με την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, αφού η Ευρώπη είναι μέρος της εθνικής μας ανασυγκρότησης.
Τέλος κάλεσε να βρεθεί συναινετικά ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές, κάτι που θεωρεί πως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Π. Αυγερινός, ο οποίος είπε ότι είναι μονόδρομος η ενιαία έκφραση του δημοκρατικού χώρου. Επίσης απάντησε στην κριτική ότι η ελληνική Ελιά είτε θα διαλύσει το ΠαΣοΚ είτε θα το σώσει στις εκλογές.”Η πρωτοβουλία των 58 δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο. Είναι μια καθαρή πρόταση ενότητας και αναγέννησης του χώρου”. Και πρόσθεσε ότι η αναγέννηση δεν σημαίνει παρθενογένεση ούτε επιπόλαια άλματα στο κενό, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ζητούν τη δημιουργία νέου κόμματος με αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
O κ. Ι. Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς, επισήμανε οτι οι δυνάμεις του χώρου θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση της χώρας. «Δεν χρειάζονται 3οι και 4οι πόλοι. Μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, αν όχι σήμερα αύριο στη βάση ενος διευρυμμένου πλαισίου συνεργασίας», τόνισε. Επίσης τάχθηκε κατά της διάλυσης των κομμάτων επειδή όπως είπε προέχει η κυβερνητική σταθερότητα.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Γρ. Ψαριανός και Π. Ρήγας. Ο κ. Ψαριανός, είπε : «Η πρωτοβουλία των 58 δεν αφορά όλες τις φυλές του ΠαΣοΚ, αφορά ολον τον ελληνικό λαό. Αυτό πρέπει να το λέμε κάθε μέρα καθαρά. Δεν πρόκειται για γάμο ούτε για σύμφωνο συμβίωσης αλλά για κοινή πορεία για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα».
Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΠαΣοΚ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παράταξη να συνθλιβεί ανάμεσα στη συντηρητική δεξιά και στη λαϊκίστικη Αριστερά», είπε. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται το ΠαΣοΚ ότι πάει να φτιάξει την Κεντροαριστερά συμμετέχοντας στην κυβέρνηση με τη ΝΔ, σημείωσε ότι «πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι δαγκώσαμε το μήλο. Εμείς προσερχόμαστε στον διάλογο με το κεφάλι ψηλά γιατί έχουμε σημαντική προσφορά στη χώρα αλλά και με αυτοσυνειδησία των λαθών μας που δεν θα επαναλάβουμε».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ