Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 6 εκατομμύρια γεύματα σε σχολεία

Πενήντα χιλιάδες μαθητές σχολείων από περιοχές που υποφέρουν από την κρίση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επισίτισης και υγιεινής διατροφής που μπήκε πιλοτικά σε εφαρμογή πέρυσι από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής (Prolepsis) με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πρόγραμμα φέτος θα λάβουν μέρος τουλάχιστον 300 σχολεία και 50.000 μαθητές. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πιλοτικά από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2012, περιλαμβάνοντας 34 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με σύνολο 6.272 μαθητών. Το πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η έκθεση αξιολόγησης επέδειξε την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του προγράμματος.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιτυχημένης υλοποίησης, σήμερα στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 206 σχολεία από όλη την Ελλάδα με 32.358 μαθητές. Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα, 1.665.909 κουτιά γάλα, και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού και μελιού. Ο αριθμός των γευμάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000.000 γεύματα.

Ο στόχος του Προγράμματος είναι διττός, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει 53-64% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες. Παράλληλα,μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος, εισάγονται στα σχολεία, και μέσω των μαθητών στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή. Με τη σχεδίαση ειδικά διαμορφωμένου υλικού και τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το Πρόγραμμα ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη του Προγράμματος θα επηρεάσουν θετικά όχι μόνο τους σύγχρονους πολίτες και κατοίκους της χώρας, αλλά και τις επόμενες γενιές της.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά ταποσοτικά αποτελέσματα του Προγράμματος από την έναρξή του μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη του Προγράμματος το 2012, το 60% από τις περίπου 16.000 οικογένειες αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια. Μάλιστα, το 23% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα. Μετά από την εφαρμογή του Προγράμματος, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 19%, με το μέσο δείκτη της επισιτιστικής ανασφάλειας να μειώνεται κατά 11%. Επισημαίνεται επίσης ότι από τα λιποβαρή παιδιά, 48% είχαν στη λήξη του Προγράμματος κανονικό βάρος, ενώ από τα παχύσαρκα παιδιά 47% δεν ήταν πλέον παχύσαρκα. Σε επίπεδο αλλαγής διατροφικών συνηθειών παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40 έως 47%.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού μαθητών που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, την ενίσχυση του αισθήματος συλλογικότητας στο σχολικό περιβάλλον, και κατ’ επέκταση την τόνωση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές, στοιχεία ιδιαιτέρως σημαντικά κατά την τρέχουσα περίοδο.