ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Σταθεροποιητικά με εξαίρεση τη Μαδρίτη

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ισπανικές μετοχές, ωστόσο, να σημειώνουν υποαπόδοση εξαιτίας της αβεβαιότητας για την κρίση στην Καταλονία.

Ο  ισπανικός δείκτης IBEX σημείωνε πτώση 0,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχυόταν κατά 0,1%, παραμένοντας κοντά στο υψηλό τετραμήνου που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα καθώς η αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη αντιστάθμισε τις εντεινόμενες πολιτικές ανησυχίες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχυόταν 0,14%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωνε άνοδο 0,15% στις 13.011 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραφε κέρδη 0,24% στις 5.364 μονάδες.

Οι ανησυχίες για την Καταλονία οδηγούσαν επίσης πτωτικά το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, αυτό με τη σειρά του προσέφερε στήριξη στο γερμανικό δείκτη DAX, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και οποίος ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Στη Μαδρίτη, οι ισπανικές τράπεζες Caixa, Sabadell και BBVA κατέγραφαν πτώση άνω του 1%, ενώ η Siemens Gamesa σημείωσε βουτιά 8,1% αφού την Παρασκευή εξέδωσε προειδοποίηση για την κερδοφορία της. Η Caixa και η Sabadell είναι οι ισπανικές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Καταλονία.

Οι υψηλότερες τιμές μετάλλων και αργού πετρελαίου προσέφεραν, ωστόσο, στήριξη στην ευρύτερη αγορά, οδηγώντας τις μετοχές εταιριών όπως της Glencore, Rio Tinto και BHP σε άνοδο άνω του 2%, σύμφωνα με το Reuters.