ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Υψηλά 5 μηνών, υποχωρεί το ευρώ κάτω από τα 1,17 δολ.

Σε υψηλό επίπεδο πενταμήνου κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ –μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες φέτος- ενισχύει το θετικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst σημείωνε άνοδο 0,5% και ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 50 αναμένεται να σημειώσει άνοδο για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης του Stoxx αυξανόταν 1% σε υψηλό επίπεδο σχεδόν 16 ετών, σύμφωνα με το Reuters.

Το ευρώ υποχώρησε μετά το μήνυμα που έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι θα προχωρήσει προσεκτικά σε σχέση με την άρση της νομισματικής στήριξης που παρέχει και ενώ το δολάριο ανατιμήθηκε, εν μέσω ενδείξεων ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προωθεί τις φορολογικές μειώσεις και μπορεί να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έναν πιο ένθερμο υποστηρικτή αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Τα χρηματιστήρια ενισχύθηκαν και σήμερα από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία έδωσαν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, όπως της UBS και της Royal Bank of Scotland. Κέρδη σημείωναν και οι τεχνολογικές μετοχές μετά τις θετικές ανακοινώσεις κερδών από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες Alphabet, Microsoft και Amazon.com.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ώθησαν, επίσης, τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI και πάλι σε θετικό έδαφος σήμερα, αν και αυτός αναμένεται να καταγράψει την πρώτη εβδομαδιαία υποχώρησή του σε επτά εβδομάδες, λόγω κυρίως των πιο αδύναμων αναδυόμενων αγορών.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,1616 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο τριμήνου, έχοντας καταγράψει χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Αν και η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της στο μισό από την αρχή του 2018, θα τις παρατείνει έως τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ θα αυξήσει τα επιτόκιά της ακόμη αργότερα.