ΑΓΡΟΤΕΣ-ΜΠΛΟΚΑ: ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ…

upd: Την ελπίδα να υπάρξει θετική έκβαση στη συνάντηση των αγροτών τη Δευτέρα με το κλιμάκιο υπουργών μετά και την εξαγγελία για τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Όλα δείχνουν ότι από τη Δευτέρα, οι αγρότες αποχωρούν από τα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, μ μόνη πιθανή …μικρή συνέχεια στο μπλόκο Μπούτα στη Νίκαια. Το σημαντικό θέμα με το κόστος των καυσίμων βρίσκει λύση, ενώ συζητιώνται επίσης και τα θέματα της μη φορολόγησης από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται, καθώς και η παροχή νυχτερινού ρεύματος για την άρδευση των καλλιεργειών

Πρός το παρόνπάντως, όλοι τηρούν στάση αναμονής  εν όψει της συνάντησης της Δευτέρας με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμοφώνεται, είναι το γεγονός ότι οι  εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις τους , τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών είχαν σήμερα με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Γεώργιος Μαυραγάνης.

Μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει Επιτροπή αμέσως, με συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από τα δυο Υπουργεία, προκειμένου να μελετηθεί η δυνατότητα θέσπισης αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη σε αντικατάσταση του σημερινού συστήματος επιστροφής φόρου. Η Επιτροπή θα θέσει τα συμπεράσματα της σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτών με σκοπό να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς την κυβέρνηση».

 

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ TOY bankwars στις 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΜΠΛΟΚΑ: ΤΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Οι παρασκηνικακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση βρίσκονται στο φόρτε τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία από τη μία πλευρά και ο νέος γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, (πρώην βουλευτής Λευκάδας και υποδιοικητής της ΑΤΕ) Ξενοφών Βεργίνης από την άλλη, προσπαθούν να βρουν μια λύση που θα βάλει τέλος στα μπλόκα, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και θεσμική αλλαγή στη σχέση κράτους – παραγωγών.  Η διάθεση των δύο πλευρών είναι θετική και σε αυτό βοηθάει τα μέγιστα το γεγονός ότι ο συνομιλητής των αγροτών είναι πρόσωπο που “μιλάει τη γλώσσα τους”, καθώς είναι από τους λίγους γνώστες του βάθους των αγροτικών προβλημάτων, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο (αναθεώρηση ΚΑΠ…) Ήδη, έχει αθόρυβα επιτύχει να λήξει το μπλόκο στα πράσινα φανάρια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων, για τις οποίες είναι γνώστες οι αρμόδιοι υπουργοί και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, έχουν πέσει τρία θέματα-μέτρα.

1. Η έκδοση για τους επαγγελματίες αγρότες “πιστωτικής” κάρτας με συγκεκριμένο πλαφόν (ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και την καλλιέργεια), με βάση το οποίο οι αγρότες θα αγοράζουν καύσιμα στην τιμή της αγοράς. Στην κάρτα αυτή θα επιστρέφεται η επιδότηση που θα αποφασιστεί. Εξαλείφεται έτσι το κίνητρο να αγοράζουν οι αγρότες φθηνά τα καύσιμα και να τα εμπορεύονται ή να τα χρησιμοποιούν για άλλες χρήσεις.

2. Η  απαλλαγή  από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων. Με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματίες αγρότες απαλλάσσονται και οι μη επαγγελματίες ιδιοκτήτες γης, θα έχουν κάθε συμφέρον είτε να την πουλήσουν στους αγρότες, είτε να την ενοικιάσουν. Πρόκειται για μέτρο που αν εφαρμοστεί θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, άρα και στην αύξηση της παραγωγής.

3. Η παροχή τιμολογίου νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους. Και εδώ θα υπάρξουν συντελεστές, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας για  νερό. Αν υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, οι αγρότες θα ποτίζουν τις νυχτερινές ώρες και εννοείται ότι θα υπάρχουν έλεγχοι που θα αποτρέπουν το πότισμα στη διάρκεια της ημέρας.