ΑΓΡΟΤΕΣ: ΤΑ “ΔΩΡΑ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Να προλάβει ενδεχόμενη κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων σπεύδει  η κυβέρνηση, καθώς ήδη οι αγρότες σήμερα έκλεισαν το ένα ρεύμα της Εγνατίας Οδού.

Με τους αγρότες να δηλώνουν έτοιμοι να «κόψουν» την Ελλάδα στα δύο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

– Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

– Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

– Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

– Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

– Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

– Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

-Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Η παραπάνω  δέσμη μέτρων αποφασίστηκε έπειτα από μίνι υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.