ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ορκίζεται Πρόεδρος ο Σίσι

Ο  Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που εξελέγη πρόεδρος της χώρας στα τέλη Μαΐου με ποσοστό 96,9% θα ορκιστεί σήμερα Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Το καθεστώς του Σίσι κατέστειλε τις διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση από την οποία προερχόταν ο πρώην πρόεδρος, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ταυτοχρόνως, εξάλειψε και κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες, όμως, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε μόνο στο 47,5%.

Εκτός από το Κατάρ, οι υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου που έχουν στηρίξει –κυρίως οικονομικά– τον Σίσι στην προσπάθεια καταστολής του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα εκπροσωπηθούν στην τελετή της ορκωμοσίας στο ανώτατο επίπεδο. Έτσι, στο Κάιρο θα βρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Άμπντελ Αζίζ, ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα.

Παρόντες θα είναι, επίσης, Κύπριος Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης,  ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Από την Αφρική, αναμένονται στην τελετή και τις δύο δεξιώσεις που θα ακολουθήσουν στο προεδρικό μέγαρο οι πρόεδροι της Ερυθραίας Ισάιας Αφεουόρκι, της Ισημερινής Γουινέας Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα και του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, θα εκπροσωπηθούν από τον Τόμας Σάνον, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία, στέλνουν στην ορκωμοσία μόνο τους πρεσβευτές τους στην Αίγυπτο.