ΑΚΙΝΗΤΑ: Νέες αντικειμενικές αξίες μετά τον Ιούλιο – “Τα πάνω κάτω” σε φόρους και τέλη

akinita

Μετά τον Ιούλιο αναμένεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στην οποία εδώ και μήνες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, φέροντας τα πάνω κάτω σε σειρά φόρων και τελών ακινήτων που διαμορφώνονται με βάση τις αντικειμενικές. Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις αλλά και σημαντικές μειώσεις, στο βαθμό που επιδιωχθεί εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων όπου σήμερα η «ψαλίδα» μετά την κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων έχει ανοίξει σε ποσοστά που υπερβαίνουν ακόμα και το 100%.

Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο με ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο στα τέλη του 2012, συστήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε, παρέδωσε το πόρισμα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ. Κι αυτό γιατί η επιτροπή εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, στην οποία θα καταγράφονται στοιχεία που θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν.

Δεδομένου ότι η νέα Τράπεζα Πληροφοριών, χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συγκροτεί μια νέα επιτροπή. Όπως αναφέρεται στην απόφαση συγκρότησης της νέας επιτροπής , «μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτή ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα», η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προσαρμόζοντας τις τιμές του 2005 στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για το 2012.

Το πόρισμα της νέας επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί έως τις αρχές Ιουλίου και οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να επηρεάσουν μεταξύ άλλων και τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα υποκαταστήσει το χαράτσι από το 2014.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο μεταβολών σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:

– Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
– Ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα επιβληθεί και θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδότησης και τον ΦΑΠ.
– Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.
– Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
– Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.
– Η κατάρτιση των συμβολαίων.