ΑΚΙΝΗΤΑ: Ποιοί θα πληρώσουν τη συμφωνία των “3” και τη “βάφτιση” του ΕΕΤΗΔΕ σε Ενιαίο Φόρο

Η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι, ο ΕΕΤΗΔΕ  να ονομάζεται  Ενιαίος Φόρος.  Αυτός, θα  εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή για τους “μικρούς” ιδιοκτήτες, γεγονός που συνεπάγεται  απώλεια εσόδων 10% – 15%. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%. Ωστόσο η μείωση δεν είναι ακόμη βέβαιη αλλά θα εξαρτηθεί από το αν θα το δεχθεί η Τρόικα στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που αρχίζει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων. 

2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. 

3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν απόψε ότι αν με τα παραπάνω δε συγκεντρωθεί το ποσόν των 200 εκατομμυρίων, τότε…”θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια”.

 

 

Τι συμφώνησαν οι “3” για το χαράτσι: Δεν είναι Γιάννης, είναι…Γιαννάκης”

Μετά από σχεδόν τρεις ώρες σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν σε ό,τι αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ. Σκληρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις αρχηγοί κατέληξαν σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων με κλίμακα και αφορόλογητο όριο που θα εισπράττεται όμως πάλι μέσω της ΔΕΗ και ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΤΗΔΕ που αποτέλεσε αιτία τριβών στη συγκυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την κυβερνητική συνοχή.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η είσπραξή του θα γίνεται μέσω ΔΕΗ ενώ θα είναι προοδευτικός. Σημείωσε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτή θα ελαφρύνει τους οικονομικά αδύνατους».

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την κοινή στάση των κυβερνητικών κομμάτων πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «το 2011 που πάρθηκε η απόφαση για την επιβολή του Ειδικού Τέλους δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακόμη έκανε λόγο για την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου», όπως είπε «να προστατευθεί ο έλληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του, αλλά χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προσβλητική», σημειώνοντας «εγώ εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

 

ΕΠΙΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση ανέφερε ότι «τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία…».

Ειδικότερα για το ειδικό τέλος ακινήτων ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει».
ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

 

Θα παίξουν…καρεκλιές Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης; Όλα είναι συμφωνημένα

Το κλίμα που διαμορφώνουν εδώ και κάτι μέρες οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης – επικοινωνιολόγοι, είναι ότι στη σημερινή σύσκεψη στις 19.00 των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, θα…γίνει της κακομοίρας!

“Μύγα στο σπαθί τους δε θα σηκώσουν Κουβέλης και Βενιζέλος”, “κρίσιμη η σύσκεψη”, “όλα είναι ανοιχτά”, “εκβιάζει η τρόικα”, και διάφορα παρεμφερή βλέπουμε να γράφονται και να μεταδίδονται.

Καμία σχέση δεν έχει η πραγματικότητα με όλα αυτά. Γεγονός είναι ότι οι Κουβέλης – Βενιζέλος θέλουν να φανούν πως δεν υποκύπτουν στην τρόικα, όπως και γεγονός είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει στους δικούς του ότι ναι μεν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να εισπράτει το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά “κατάφερε”, αυτό να είναι μειωμένο για τους αδύναμους και μικροιδιοκτήτες.

Αυτοί που θα την πληρώσουν, είναι εκείνοι που πληρώνουν ήδη υψηλό ΦΑΠ, που θα κληθούν να π[ληρώσουν περισσότερο, αλλά και κάποιοι που με τη μείωση του ορίου ένταξης στον ΦΑΠ, θα ενταχθούν τώρα, προκειμένου να καλυφθεί το ποσόν που θα λείψει από τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10%-15%στους “μικρούς”

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ! Και η τρόικα, αφού και αυτή κάνει το…κομμάτι της,  θα πει το οκέι για τις δόσεις. Τόσο για το υπόλοιπο των 2,8 δισ. ευρώ που μας χρωστάει από τις αρχές Μαρτίου, όσο και τα 4,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης , μαζί με την εκκρεμότητα των 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

Λύση μεσοβέζικη θα βρεθεί και για τις μειώσεις του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Στο πυρ το εξώτερο οι επίορκοι, που μέχρι τώρα, ΚΑΚΩΣ, τη έχουν γλυτώσει, γιατί δεν συνεδριάζουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.