ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Δεν βγαίνουν τα νούμερα – Πιο “άγριο” φόρο εισηγείται η τρόικα

Νέο χαράτσι στα ακίνητα, πιο …”άγριο” από το προηγούμενο, απαιτεί η τρόικα, με στόχο να επιβάλλεται σε 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικός ετήσιος φόρος 4,15 δισ. ευρώ, αντί των 2,9 δισ. που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (όπως σχεδιάζεται για το 2014) μπορεί να εισπραχθούν μόνο 2,2 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 2,9 δισ. ευρώ), καθώς ο φόρος αυτός δεν συνδέεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά με την Εφορία, με αποτέλεσμα πολλοί να μην τον πληρώσουν και να τον βάλουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Η τρόικα δίνει δύο επιλογές στην κυβέρνηση:

Είτε να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2014, ώστε να εισπραχθούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014).

Είτε να επιβληθεί ένας πιο άγριος ενιαίος φόρος ακινήτων, ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70%, δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ.

Το νέο χαράτσι των 4,15 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πληρώσουν στην Εφορία υψηλότερους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Πηγή: Δημοκρατία