ΑΚΙΝΗΤΑ – ΧΑΡΑΤΣΙ: Ποιοί γλιτώνουν το χαράτσι – Ποιοί θα πληρώσουν με μειωμένο συντελεστή

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την απαλλαγή από το χαράτσι όσων το ατομικό εισόδημα είναι χαμηλότερο των 6.591 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να εξειδικευτούν τα κριτήρια για την πλήρη απαλλαγή από το ΕΕΤΑ ή για τη μείωσή του και την πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Οι εισηγήσεις προς τον Γιάννη Στουρνάρα είναι να μην πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων οι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ, οι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο τους ενός έτους και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες.

Mειωμένο χαράτσι θα πληρώσουν νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και πολύτεκνοι και ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ποιοί θα πληρώσουν παραπάνω χαράτσι – Πόσο θα πληρώσουν τα ‘γιαπιά” με εργοταξιακό ρεύμα

Ακριβότερα θα πληρώσουν το νέο χαράτσι για τα ακίνητα που έρχεται με τους λογαριασμούς ΔΕΗ χιλιάδες ιδιοκτήτες που με το προηγούμενο σύστημα είχαν εξαιρεθεί ή είχαν πληρώσει ένα πάγιο ποσό.

Με τις προσαρμογές που επήλθαν στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφισθεί αύριο στη Βουλή ο νέος φόρος, «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ)»  θα είναι αυξημένος σε περιοχές όπου δεν υπάρχει τιμή ζώνης, καθώς πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος τιμών ζώνης της δημοτικής ενότητας ή ο μέσος όρος των τιμών ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που έχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς αντί για 3 ευρώ ανά τετραγωνικό θα κληθούν να πληρώσουν πλέον 4 ή 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με τα “Νέα” σε Μαραθώνα, Λαυρεωτική, Κορωπί αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας υπάρχουν περιοχές – γειτονιές για τις οποίες δεν έχουν καθορισθεί τιμές ζώνης και στις οποίες το ΕΕΤΗΔΕ υπολογιζόταν με συντελεστή 3 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί ο μέσος όρος τιμών ζώνης της περιοχής που, για παράδειγμα, στον Μαραθώνα είναι μεταξύ 501-1.000 ευρώ, δηλαδή ο συντελεστής του ΕΕΤΗΔΕ θα αυξηθεί κατά 33%, στα 4 ευρώ το τετραγωνικό.

Το ΕΕΤΑ θα ισχύσει για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ακόμη και τα ημιτελή, και θα πληρωθεί από τον Ιούνιο σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Το χαράτσι επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που την 1η Μάιου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενα.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου για τη διόρθωση τυχόν λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.
Οι διορθώσεις στοιχείων θα γίνονται στον αρμόδιο δήμο υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, αλλιώς θα θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή.

ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ

Από το ΕΕΤΑ θα απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και τα ακίνητα που αφορούν γεωργική ή βιομηχανική χρήση.