ΑΛΒΑΝΙΑ – Κεντρική τράπεζα: Ανάπτυξη το 2015 βασισμένη στον ιδιωτικό τομέα

 

Νέος διοικητής στην Τράπεζα της ΑλβανίαςΟ Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Γκέντι Σέικο, δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά το 2014. Πρόσθεσε δε, ότι το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 2%.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του INSTAT, ο κ. Σέικο δήλωσε ότι “ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν 1,4%, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, καθώς αναμένουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, κάτι που στηρίζεται στην ισχυρή δημοσιονομική τόνωση της περιόδου αυτής”.

“Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο νότιο τμήμα της χώρας θα προκαλέσουν μια μικρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2015, αλλά ο αντίκτυπός τους αναμένεται να είναι προσωρινός και η οικονομία θα ακολουθήσει μια αυξητική τάση”, δήλωσε ο κ. Σέικο.

Όσον αφορά το 2015, ο διοικητής της Αλβανικής Τράπεζας είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι υψηλότερη από εκείνη του προηγούμενου έτους, ενώ – όπως υπογράμμισε – η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσει να βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο διοικητής είπε ακόμα, ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,3% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση, σε σχέση με το Δεκέμβριο. Οι διακυμάνσεις του πληθωρισμού, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών καθορίζονται, σε μεγάλο βαθμό, από τις διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων, δήλωσε.