ΑΛ. ΤΟΥΡΚΟΛΙΑΣ: Προχωράει κανονικά η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

tourkolias“Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση”, απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τα σενάρια αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι “όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού” και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.«Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση” τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Στο μεταξύ, στην εισήγηση του στο συνέδριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ. Τουρκολιάς, χαρακτήρισε την υπερχρέωση “παγκόσμιο δράμα” και επισήμανε ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους είναι το επόμενο πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας ότι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβληματα, πρέπει να υπάρχουν αγορές και τράπεζες.

“Τα μεγέθη είναι τεράστια και αντιμετώπιση τους δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια διαδικασία λιτότητας”, πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς, αναφερόμενος στο πώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το πρόβλημά της σε βορρά και νότο, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και βυθιστήκαμε στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε τα δύο τρίτα του προγράμματος προσαρμογής από το 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν το ολοκληρώσουμε θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα μονοπάτι πιο ρεαλιστικό με μεγαλύτερη αισιοδοξία». Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό, όμως, ότι και η Ευρώπη πρέπει να κάνει τις δικές της προσαρμογές» πρόσθεσε.

ΕΘΝΙΚΗ – EUROBANK: Όλα του γάμου δύσκολα! Η τρόικα δε δέχεται το… στεφάνι – Επιμένει η κυβέρνηση

Την ώρα που στην Εθνική υποστηρίζουν ότι όλα προχωρούν ομαλά στο γάμο με τη Eurobank, η τρόικα, βάζει ξαφνικά κάτω  τα νούμερα της “προίκας” του νέου “νοικοκυριού”, βλέπει ότι δε βγαίνουν και ως νταβαντζής που είναι (με τα λεφτά μου, γ… και την κυρά μου), επιμένει στη διάλυση του αρραβώνα και στην ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο.

Η πλευρά της Εθνικής είναι “παγωμένη” και περιμένει την κυβέρνηση με τις επαφές της να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ η πλευρά της Eurobank, απλώς περιμένει στο ακουστικό της.

Τι κάνει η κυβέρνηση; Επικαλείται την κρισιμότητα της περιόδου, επικαλείται το γεγονός ότι μια αλλαγή σχεδίων θα επηρεάσει δυσμενέστατα την αγορά δεδομένης και της κρίσης του συστήματοις στην Κύπρο και φέρεται διατεθειμένη να συγκρουστεί με την τρόικα ανοιχτά σε αυτή την υπόθεση.

Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και καθόλου δεν αποκλείεται, όλα να κυλήσουν ομαλά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Όμως, το χρήμα δε το έχει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Εθνική. Το έχουν οι δανειστές και αυτοί τελικά θα αποφασίσουν τι θα το κάνουν, όταν το δώσουν στον νέο μέτοχο, το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, η τρόικα, θεωρεί ότι δύσκολα θα βρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος, ενώ προβληματίζεται και για το μέγεθος της τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Το ενεργητικό της Εθνικής μετά την απόκτηση του 85% της Eurobank, ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ πλησιάζοντας το ΑΕΠ της χώρας (περίπου στα 190 δισ. ευρώ). Επιπλέον, η τρόικα υποστηρίζει, ότι αν τυχόν η Εθνική δε βρει τα κεφάλαια για την κάλυψη του 10%, το σχήμα θα γίνει κρατικό, οπότε πολύ δύσκολα, θα βρεθεί ιδιώτης να το αγοράσει.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η τρόικα, μέσω του ΤΧΣ δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών…χαραμίζοντας τα λεφτά της. Βάζει χρήματα για να τα πάρει πίσω κάποια στιγμή και μάλιστα … με τόκο!

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πείσει την τρόικα,  η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν δύο  διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου. Και η μεν Εθνική θα προσπαθήσει να καλύψει όπως όπως το 10% της αύξησης για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, η δε   Eurobank ελλείψει βασικού μετόχου, θα περάσει άμεσα στο κράτος!
αφού συμβούν αυτά,τότε θα υπάρξει νέα απόφαση της τρόικας, κατά πόσο η νέα, ανακεφαλαιοποιημένη Εθνική, αξίζει και πρέπει να συγχωνευθεί με την “κρατική” Eurobank…