ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Καθηγητής της Οξφόρδης πιστεύει πως ο Νέαρχος είναι ο ένοικος του τάφου

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, εκτιμά ότι στο τύμβο Καστά είναι θαμμένος ο Νέαρχος, επιστήθιος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα παιδικά χρόνια, ή άλλο, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του.

Το ερευνητικό έργο του εν λόγω καθηγητή είναι αφιερωμένο, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στον Μέγα Αλέξανδρο, κι έτσι οι δηλώσεις του έχουν τη σημασία τους.

«Υποψιάζομαι ότι στον τύμβο βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλεξάνδρου, ο οποίος επέστρεψε στην Αμφίπολη είτε ζωντανός είτε νεκρός» είπε ο Λέιν Φοξ, ο οποίος συντάσσεται με αυτόν τον τρόπο με την άποψη αρκετών Ελλήνων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης και ο ομόλογός του, Πάνος Βαλαβάνης.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος είχε πει πως «η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής», θεωρώντας πιθανότερου αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.