Ηταν 23 Ιουνίου του 1996 όταν ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, άφηνε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη, έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, κλείνοντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας.
Εξέχουσα προσωπικότητα, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1981 έως το 1989 και το 1993 έως το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε με την πορεία, τους λόγους και τις πράξεις του την ιστορία της χώρας μετά την στρατιωτική χούντα και μέχρι σήμερα.
Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή συγκεντρώνοντας εκατομμύρια οπαδούς στις ομιλίες του, ενώ τύγχανε και ευρύτατης αποδοχής από πολλούς Ευρωπαίους και διεθνείς ηγέτες.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την πολιτική του, κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα ιστορική σελίδα αναστηλώνοντας την οικονομία, δημιουργώντας τη «μεσαία τάξη», χτίζοντας κράτος πρόνοιας και καταβάλλοντας προσπάθειες να αποκατασταθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στη μακρά περίοδο του πολιτικού διχασμού που μάστιζε τη χώρα από τον εμφύλιο.
Η μακρά του πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας, βέβαια, σημαδεύτηκε και από κατηγορίες για σπατάλη δημοσίου χρήματος, εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο βρέθηκε και ενώπιον της δικαιοσύνης, όπου δικαιώθηκε, αλλά και κατηγορίες για λαϊκισμό και αθέτηση υποσχέσεων.
Εκτός από πολιτικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πραγματικός σταρ και απασχολούσε συνεχώς με τη κοινωνική ζωή του, ενώ η σχέση και ο γάμος του με τη Δήμητρα Λιάνη έγινε πρωτοσέλιδο στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, αλλά και αιτία να του ασκηθεί δριμεία κριτική από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Για τη σημερινή επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε, Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως μεγάλος ηγέτης ανήκει στην Ιστορία που διαμορφώνεται μέσα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους, πέρα από οποιαδήποτε παραταξιακά όρια.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε να φιλοτεχνήσει τη μνήμη του. Ηθελε να αφεθεί και μετά τον θάνατό του στην κρίση του λαού για το τι άλλαξε στον τόπο μας τα χρόνια του Ανδρέα. Τι άλλαξε στο κοινωνικό κράτος, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας.
Δική μας είναι συνεπώς η υποχρέωση να θυμόμαστε οι παλιότεροι και να μαθαίνουμε οι νεώτεροι. Οι σκληρές εμπειρίες της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός τον έχουν κάνει πολιτικά αυστηρότερο, αλλά – είμαι βέβαιος για αυτό – και ιστορικά δικαιότερο».