ΑΝΕΚ: Σήκωσε ιταλική σημαία στην Αδριατική

Από απόλυτος κυρίαρχος των ακτοπλοϊκών γραμμών της Αδριατικής πριν από μερικά χρόνια, η ελληνική σημαία σήμερα πιέζεται ασφυκτικά από την ιταλική που κυματίζει σε πλοία είτε του ομίλου Γκριμάλντι είτε ελληνικών εταιρειών που φλερτάρουν με αυτή λόγω του χαμηλότερου κόστους.

Χαρακτηριστικά, η ΑΝΕΚ ναύλωσε το πλοίο «Corragio» του ομίλου Γκριμάλντι καθώς και ένα άλλο ιταλικό πλοίο, το «Forza», στην ίδια γραμμή, ενώ με την ιταλική σημαία φλερτάρουν και άλλες ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Ο βασικός λόγος είναι το κατά πολύ χαμηλότερο μισθολογικό κόστος των ιταλικών πλοίων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, το πλήρωμα ενός ιταλικού πλοίου που υποχρεούται να διατηρεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι 30% μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό, ενώ και το κόστος είναι χαμηλότερο.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι βεβαίως που είναι συμβατό και με την κοινοτική νομοθεσία. Η πολιτική επιδοτήσεων του ιταλικού κράτους προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που τα πλοία τους φέρουν την ιταλική σημαία συμπληρώνεται με την παρακράτηση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών που εισπράττουν οι εταιρείες από τους εργαζομένους στα πλοία τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών ακτοπλοϊκών εταιρειών, το μισθολογικό κόστος των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία είναι κατά 50% υψηλότερο από εκείνο πλοίων που φέρουν την ιταλική σημαία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πλοίο «Corragio», που ναυλώθηκε από τον όμιλο της ΑΝΕΚ αντικαθιστώντας το «Κρήτη-1», θα απασχολεί περίπου 60 άτομα ως πλήρωμα, ενώ αν ήταν υπό ελληνική σημαία θα έπρεπε να είναι στελεχωμένο με τουλάχιστον 85 άτομα.