Τέσσερις οι προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

(upd)Κατατέθηκαν  στο ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποβλήθηκαν προσφορές από τις:

* Colony με την Dolphin
*  Lamda Development
* Plepi Holdings LTD – ΤΕΜΕΣ
*  AGG Jeremyn Street IV

 

Ποιοί είναι οι τέσσερις «μνηστήρες» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

  • Colony Capital – Dolphin Capital

Η αμερικανική Colony Capital, ιδρύθηκε το 1991 στην Καλιφόρνια και έχει επενδύσεις και υποδομές σε πολλές  χώρες. Μεταξύ άλλων έχει επενδύσει σε πρότζεκτ όπως το «Atlantic City Hilton», το «Las Vegas Hilton», τα «Raffles Hotels & Resorts», τα «Fairmont Hotels and Resorts», η «Swisshotel» και τα «One & Only Hotels & Resorts», αλλά και το «Costa Smeralda» της Σαρδηνίας. Στο σχήμα συμμτέχει και η Dolphin Capital του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη  που ιδρύθηκε το 2005, και συμμετέχει σε αρκετούς διαγωνισμούς ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Επενδύει στην ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών θερέτρων κυρίως στην ΝΑ Ευρώπη και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 14 μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη (π.χ. Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Κροατία).

  • Jermyn street real estate fund IV LP

To συγκεκριμένο fund διαχειρίζεται η AGG Jeremyn Street IV, ένα επενδυτικό κεφάλαιο της Μέσης Ανατολής, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο επενδύει παγκοσμίως συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων, hedge funds και επενδυτικών εταιρειών real estate με έμφαση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Εγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν το 2012, μέσω κοινοπραξίας αγόρασε από τη κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Inter RAO» το μερίδιό της στην Enel OGK-5 (θυγατρική της ιταλικής Enel). Το τίμημα ανήλθε στα 625 εκατ. δολάρια, και επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις αραβικών κεφαλαίων στη ρωσική αγορά.

  • Lamda Erga Anaptyxis

Η εταιρεία (100% θυγατρική της LAMDA Development) συμμετέχει για την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων, τηλεοπτικών studios και έκθεσης αυτοκινήτων. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), αλλά και οικιστικά συγκροτήματα.

  • Plepi Holdings LTD

O όμιλος Olayan είναι ένας παγκόσμιος  όμιλος στο σχήμα του οποίου συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο η εταιρεία ΤΕΜΕΣ του έλληνα επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτη του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία.

Ο Ομιλος Olaygan, ο οποίος έχει επενδύσει στην Ελλάδα και κατά το παρελθόν χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον περιζήτητους επενδυτές παγκοσμίως, ενώ συμμετέχει σε σημαντικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και οι τράπεζες Credit Suisse και Morgan Stanley και την Chipita.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Από τους 13 επενδυτές που πέρασαν τον περασμένο Μάιο στη δεύτερη  φάση του διαγωνισμού, έχει προκύψει η δημιουργία τεσσάρων σχημάτων, με επικεφαλής ξένες εταιρείες και τις ελληνικές να έχουν μειοψηφική συμμετοχή.

Τα τιμήματα αναμένεται να κυμανθούν ακόμη και πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους 13 υποψήφιους περιλαμβάνονται ο τουρκικός όμιλος Dogus που έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη Lamda Development, η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners με γραφεία σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Βηρυτό, το αμερικανικό hegde fund Βaupost,  το επίσης αμερικανικό fund Colony Capital που διαχειρίζεται επενδύσεις σε ακίνητα άνω των 50 δισ. δολαρίων, η καναδική εταιρεία ΙCI, η ρωσική Strategic Initiative και τον κινεζικό όμιλο Fosun.

Τα έξι ελληνικών συμφερόντων σχήματα είναι η Lamda Development, η Dolphin Capital, η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που έχει το Costa Navarino στη Μεσσηνία, ο όμιλος Γ. Προκοπίου, η Chartworld του εφοπλιστή Λ. Κολλάκη, και τέλος από τον κλάδο των κατασκευών η J&P.