ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Απολύτως σεβαστές είναι οι δικαστικές αποφάσεις, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ σχετικά με δημοσιεύματα και πληροφορίες που αφορούν συζητήσεις στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και συστήνει τη…
μελέτη της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014 του 2011.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων και οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση αυτών μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει.

Δεδομένων των προβλημάτων του Νόμου 4014/2011, σημειώνεται στην ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων και επεξεργάζεται μία σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Το νομοσχέδιο, υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ, αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας. Επίσης κατηγοριοποιούνται για πρώτη φορά τα αυθαίρετα με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές, σημειώνεται.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω ενός συνόλου διατάξεων: το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τους ελεγκτές δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Οι δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν μόνο μετά τη δημοσίευσή τους. Άρα απόφαση δεν υπάρχει», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ΣτΕ να έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Αναφέρει ακόμη ότι μόλις εκδοθεί σχετική απόφαση «πρέπει να μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας όμως πως χρειάζονται άμεσες κινήσεις που θα καθησυχάσουν τους πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «είναι προκλητικό να επιχαίρει με ανακοίνωσή του σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά και σε βάρος της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος».
Τέλος, το Κίνημα σημειώνει πως στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μπορούν και πρέπει να βρεθούν λύσεις που:
– σέβονται τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ πολιτών και κράτους
– κατοχυρώνουν την ασφάλεια του  δικαίου και των συναλλαγών στα ακίνητα και μάλιστα υπό συνθήκες μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης
– δίνουν οριστική λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα η ανακύκλωση του οποίου συντελεί στην υποβάθμιση και όχι  -όπως νομίζουν κάποιοι-στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε

Τσάμπα πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες τη “νομιμοποίηση”; – Απόφαση σοκ από το Σ.τ.Ε

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αντισυνταγματικές έκρινε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου  (ΣτΕ), το σύνολο των διατάξεων του Ν. 4014/2011, που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, αλλά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και την «εφεύρεση» του «Πράσινου Ταμείου».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά πλειοψηφία, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Τα μέλη της Ολομέλειας έκριναν ότι οι διατάξεις του νόμου είναι αντίθετες στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τα μέλη της Ολομέλειας έκαναν δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας κ.ά, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται από τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Οι προσφεύγοντες στρέφονταν κατά των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο» και ζητούσαν την ακύρωσή τους.

Οι προσφυγές τους είχαν συζητηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η εισηγήτρια σύμβουλος Αγγελική Σακελλαροπούλου, στη σχετική τοποθέτησή της, είχε αναφερθεί στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με αυτή, η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με το Ν. 1337/1983 και δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.