ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ: Σώστε την ευρωζώνη από την ύφεση! – Τι απαντά η Καγκελάριος

Αυστηρό μήνυμα στους ηγέτης της Ευρώπης να συντονιστούν προκειμένου να δράσουν για την αποφυγή μιας νέας ύφεσης στην ευρωζώνη, έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απευθυνόμενος επί της ουσίας στη Γερμανία και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ ο Ντράγκι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες με το βλέμμα στο Βερολίνο, οι χώρες με δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ζήτησης.

Παράλληλα κάλεσε την Ιταλία και τη Γαλλία να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.ΜΕΡΚΕΛ

“Είμαι ευγνώμων στον Μάριο Ντράγκι επειδή και πάλι αντικατόπτρισε τις σκέψεις μας” είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. “Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αυτή είναι η δουλειά της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως αν η δημοσιονομική πολιτική δεν αντιδρά ταυτοχρόνως, εάν δεν βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική μας, την ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα, τότε δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη μη ικανοποιητική κατάσταση” πρόσθεσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν “τη σαφή πρόθεσή τους” να τα κάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη οικονομία.

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τις σχέσεις της κυβέρνησής της με τον Ντράγκι, η Μέρκελ απάντησε: “Η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και για μας στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως θέλω να πω με σαφήνεια ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ότι σήμερα είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής”.