ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ – ΜΕΤΡΑ 3,7 ΔΙΣ. – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

reformΜέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο στόχος υποχωρεί στο 1,5 δισ. ευρώ για το 2015, έναντι 2,2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης. Από την φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό, προβλέπονται έσοδα 750 εκατ. ευρώ,

Όσον αφορά τις συντάξεις το κόστος διατήρησης των συντάξεων στα τωρινά επίπεδα, θα διαμορφωθεί στα 1 δισ. ευρώ, ενώ μπαίνει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Τα φορολογικά μέτρα που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, θα έχουν καθαρή δημοσιονομική επίδραση ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5%, ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Αναλυτικά οι δομικές μεταρρυθμίσεις
• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την υιοθέτηση μέτρων που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών στο δημόσιο τομέα.

Τέλος η κυβέρνηση επιθυμεί να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.

Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.