ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

 

 

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται ο φάκελος με το σχέδιο των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα το φθινόπωρο. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη επεξεργαστεί Plan A και Plan B για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα, τα επιχειρηματικά κέρδη και την κατανάλωση. Το πλέγμα των προτάσεων που θα παρουσιαστεί τελικά στην τρόικα θα «κλειδώσει» στα τέλη Αυγούστου, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ροή είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Οι επιδόσεις στον τομέα αυτό θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την «τύχη» των φοροελαφρύνσεων και τον χρόνο ενεργοποίησής τους, με μεγάλο αστάθμητο παράγοντα τις αντιδράσεις της τρόικας, σε μια περίοδο που διακυβεύεται η μεγάλη συμφωνία για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης παρέδωσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας. Το σχέδιο που παρέδωσε ο κ. Μαυραγάνης στον πρωθυπουργό περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στο πεδίο της φορολογίας, όπως σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα και τα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση ή ακόμη και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, καθώς και μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην τρόικα έναν οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας τα επόμενα χρόνια με καταρχήν στόχο την άρση αδικιών που έγιναν εις βάρος των φορολογουμένων.

Σχέδιο-έκπληξη μείωσης φόρων για διαπραγμάτευση με την τρόικα το φθινόπωρο

Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ταυτόχρονα με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα θα κρίνει κατά πόσο μπορούν να θεσμοθετηθούν ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεδομένου ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών το υπολογίζει περίπου στα 900 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ενισχύει τα έσοδα του προϋπολογισμού με το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η επέκτασή της και το 2015 μειωμένη κατά 50%, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών περιορίζεται το δημοσιονομικό κενό του 2015, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της τρόικας θα υπάρχει ακόμα κενό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή που επεξεργάζεται σχέδιο μειώσεων το οποίο αφορά:

1. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Η τρόικα ζητά επέκταση του μέτρου και επαναπροσδιορισμό του. Στο υπουργείο εξετάζουν διάφορα σενάρια, όπως κατάργηση της ειδικής εισφοράς για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ή μείωση κατά 50% των συντελεστών 1%- 4% που εφαρμόζεται για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

2. Πετρέλαιο θέρμανσης:

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε, καθώς άνοιξε «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα «πάγωσε» τα νοικοκυριά. Η επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών.

3. Φυσικά πρόσωπα:

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

4. Τέλος επιτηδεύματος:

Μείωση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εξετάζεται το τέλος των 650 ευρώ να μειωθεί στα 500 ευρώ.

5. Επιχειρήσεις:

Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% – 33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

6. Συντελεστές ΦΠΑ:

Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία. Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ από τον ΦΠΑ.

7. Τεκμήρια:

Μείωση σε πρώτη φάση και τελικά πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αρχικά σχεδιάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Η μείωση θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Από το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν.

8. Αυτοκίνητα:

Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα ΙΧ αυτοκίνητα που θα προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στα καινούργια ΙΧ αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα ΙΧ με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ.
  • Τη μείωση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών από το 2015 και την πλήρη κατάργηση των φόρων αυτών από το 2016.

9. Ρύθμιση για οφειλές:

Βελτιώσεις στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Δημόσιο όπως ένταξη παλιών χρεών στην πάγια ρύθμιση και κατάργηση των εμπράγματων εγγυήσεων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς η υφιστάμενη ρύθμιση, όπως εφαρμόζεται, είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους οφειλέτες. Πάντως η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις εμφανίζεται αρνητική στις χαριστικές ρυθμίσεις.

10. Ποινική δίωξη για οφειλέτες:

Μια νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ