Αβραμόπουλος: 7.000 μετανάστες τις τελευταίες ημέρες στις ευρωπαϊκές ακτές

ImageHandler (3)

Σε ομιλία του στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής ο Έλληνας κοινοτικός Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε πως η Κομισιόν θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη-μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη-μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Επισήμανε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, τις τελευταίες μέρες, περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές, όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί η Frontex.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσόγειο, με χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με ουσιαστικό τρόπο με τρίτες χώρες».

Γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να επισκεφθεί, όπως ανέφερε, χώρες όπως το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τυνησία.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας, Lawrence Gonzi.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, απ’ όπου και προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών.