Αγωγή 7 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια κατέθεσε το δημόσιο

Αγωγή ύψους 7 δισ. ευρώ κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, σε βάρος της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Γερμανικής εταιρείας HWD και των θυγατρικών της κατασκευαστικών εταιρειών, που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση έξι 6 υποβρυχίων για το πολεμικό Ναυτικό.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 3,2 δις ευρώ, σε αυτές της εταιρείες και με βάσει δυο συμφωνίες των ετών 2000 και 2002, θα έπρεπε, από το 2006 να είχαν παραδώσει το Π.Ν. και τα έξι υποβρύχια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ, θα ανοίξει ένα τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των υπολοίπων τεσσάρων 4 υποβρυχίων που βρίσκονται , σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, αλλά είναι αφημένα σε κάποια στέγαστρα των Ναυπηγείων. ΤΟ Π.Ν., όπως διαβεβαίωσε ο Α/Γ.Ε. Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, διαθέτει το αναγκαίο επιστημονικό και επιχειρησιακό προσωπικό, έτσι ώστε, και με τη βοήθεια των εργαζομένων, να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των 4 υποβρυχίων. Το έκτο υποβρύχιο, αυτό που είναι στα χαρτιά και το έχουμε προπληρώσει, απλά τα «ξεχνάμε».

Το Π.Ν. πρότεινε στους άνεργους και απλήρωτους για 2 χρόνια εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, αφού τα ναυπηγεία είναι κλειστά, μείωση των αποδοχών τους, με βάση τις μισθολογικές καταστάσεις του 2012. Μείωση αποδοχών κατά 35%, με ελάχιστο όριο τα 850 ευρώ. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι 835. Το σύνολο των εργαζομένων δέχτηκαν και υπέγραψαν διετή σύμβαση και ήδη έχουν αρχίσει να εργάζονται. Επίσης, θα προσληφθούν με τους ίδιους όρους και 120 εργαζόμενοι από την εταιρεία «τροχαίου υλικού», που έχει εργασιακή σχέση με τα Ναυπηγεία.

Η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπό τον αραβολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, ζητούσε, επιπλέον, δηλαδή, πέρα από το 3,2 δις ευρω που ήδη έχει καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο, άλλα 150 εκατομμύρια, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή των 4 ημιτελών υποβρυχίων. ΤΟ Π.Ν., που αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της ναυπήγησης εκτιμά ότι, με λιγότερα από 75 εκατομ. ευρώ, τα 4 υποβρύχια, θα είναι πανέτοιμα για να ενταχθούν στη δύναμη του Στόλου.