Ρομπότ Philae – Κομήτης Tchouri: Η μπαταρία σταμάτησε – Τι περιμένουν οι επιστήμονες

Λίγες ώρες ζωής για το ρομπότ Philae UPD: Η μπαταρία του ρομπότ Philae, τσταμάτησε να λειτουργεί, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Το σήμα έχει χαθεί και δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία με το ρομπότ, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία με μήνυμά της στο Twitter.

Η κατάσταση αδράνειας του ρομπότ μετά την πτώση της ισχύος της μπαταρίας του θα είναι για «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», όπως έχουν ήδη αναφέρει οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγωνία για το ρομπότ Philae – Του έμειναν λίγες ώρες ζωής – Τι θα κάνουν οι επιστήμονες

Το ρομπότ Philae “εργάζεται αδιάκοπα” στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, ενώ δεν έχει πλέον παρά λίγες ώρες ζωής με την μπαταρία του, καθώς η λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου.

Οι επιστήμονες της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα κληθούν να αποφασίσουν σήμερα εάν θα επιχειρήσουν μία επικίνδυνη επιχείρηση αγκίστρωσης του ρομπότ στο έδαφος πριν εκπνεύσουν οι μπαταρίες του, προσπάθεια που μπορεί να προκαλέσει την αναπήδησή του και την εκτίναξή του στο Διάστημα.

Σύμφωνα με την Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) , το Philae έχει ήδη συλλέξει πληθώρα στοιχείων που θα χρειασθεί καιρός για να αναλυθούν.

“Καλημέρα Γη! Πέρασα μία πολύ δραστήρια νύκτα στον κομήτη. Βρίσκομαι και πάλι σε επαφή με την ομάδα μου”, έγραψε το ρομπότ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παρά την άβολη στάση του, με το ένα πόδι στο αέρα και πεσμένο στη μία του πλευρά, το Philae βρίσκεται σε επικοινωνία με την Rosetta και πραγματοποιεί ραδιογραφίες του εσωτερικού του κομήτη, μελέτες του μαγνητικού του πεδίου, παίρνει φωτογραφίες του εδάφους και αναλύει σύνθετα μόρια της επιφανείας Tchouri.