“Αλέξη στρίψε αριστερά” – Το κείμενο των “53” στελεχών και 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΙΑ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και δέκα βουλευτές , ζητούν  από τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει αριστερή στροφή στο κόμμα.

H αφετηρία της εσωστρέφειας δεν εντοπίζεται αυτή την φορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά στην «ΑρΑρεν» (όπως αποκαλείται η αριστερή τάση της «Αριστερής Ενότητας» που ήταν η τάση  Τσίπρα).

Τώρα, η «ΑρΑρεν» ασκεί κριτική στον πρόεδρο και του ζητά να στρίψει αριστερά. Οι υπογράφοντες εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών και τη λήψη αποφάσεων με εξωθεσμική ομάδα συμβούλων.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την “ψυχή” της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

«Να επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικο0ινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων. Χωρίς αναθέρμανση του λαϊΚού κινήματος, αφενός θα πρέπει να περιμένουμε την προεδρική εκλογή για μια ενδεχόμενη αντροπή της κυβέρνησης, αφετέρου δεν πρόκειται να αλλάξει ο πραγματικός ιδεολογικός συσχετισμός μέσα στην κοινωνία» τονίζουν τα στελέχη στο κείμενο και προσθέτουν «Αν η έκρηξη των πλατειών δημιούργησε το κατάλληλο κοινωνικό έδαφος για τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε (χωρίς ευκολίες και μηχανιστικές λογικές) το πως μπορεί να απαντήσουμε στην κινηματική αναιμία. Η βασική αντίληψη από την οποία πρέπει να διακατεχόμαστε, είναι ότι οι συνειδήσεις αλλάζουν στον δρόμο μέσα από την εν σώματι πολιτική συμμετοχή και όχι από τις καλές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ».

Τέλος, ανάμεσα στη σημεία της κριτικής καταγράφεται και η δυσαρέσκεια για το σύνθημα της «Νέας Ελλάδας», αλλά και για τη διαχείριση της αντίστοιχης ιστοσελίδας από τον Δημήτρη Μπεκιάρη, ενώ  επισημαίνεται, ότι προέχει η κατάρτιση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος, η «στροφή» στις κινηματικές διεργασίες και η λήψη αποστάσεων από μια ρητορική εστιασμένη σε «σκάνδαλα».

 

Αιχμές και προς το επικοινωνιακό επιτελείο

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται κατά την προεκλογική περίοδο αλλά την προηγούμενη. Το αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα των (τελικά όχι και τόσο) «μάγων» της πολιτικής επικοινωνίας πολύ περισσότερο δε όταν τα «μαγικά» τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι»

 

Σε ψύχραιμους τόνους απαντάει η ηγεσία του κόμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία σχεδιάζει να απαντήσει σε ψύχραιμους τόνους, βάζοντας στο επίκεντρο του εσωκομματικού διαλόγου τα πολιτικά ζητήματα και τη στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Στόχος των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει «φρένο» στην εσωκομματική εσωστρέφεια, -πολλώ δε μάλλον μετά από το επιτυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών-, αν και συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως «το κείμενο εκφράζει και προσωπικές πικρίες από στελέχη καλών προθέσεων που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα στη διάρκεια της εκστρατείας».

Το βέβαιο πάντως, είναι ότι το κλίμα που επικράτησε στις άτυπες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών παρέμεινε ήπιο, ενώ στο τελικό κείμενο δεν περιέχονται εκτιμήσεις που θα προκαλούσαν μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Τι απαντούν κύκλοι των «53»

Την ίδια ώρα πάντως, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως: «Το κείμενο που υπογραφούμε είναι μια συμβολή στη συζήτηση που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό του μεγάλου νικηφόρου εκλογικού αποτελέσματος και την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος μας εν όψει της συγκρότησης της κυβέρνησης της Αριστεράς. Απευθύνεται στα όργανα του κόμματος, συνηθισμένη πρακτική στο χώρο μας. Φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τα μυθεύματα και τις τερατολογίες που διαδίδει η κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνα της.
Επίσης, δεν είναι αντιπαραθετικό σε καμιά επίσημη γραμμή, απλούστατα διότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η εισήγηση προς την ΚΕ».

Ποιοι υπογράφουν το κείμενο:

Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αθανασίου Κώστας, Αθανίτη Όλγα, Αλμπάνης Γιάννης, Βωβός Παναγιώτης, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάς Κώστας, Θεοδωράτου Κατερίνα, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιώργος Βαγγέλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κερσανίδης Στράτος, Κιτσαντά Λίτσα, Κνήτου Κατερίνα, Κορωνάκης Τάσος, Κουρεμπές Φάνης, Κουτσοθοδωρής Θοδωρής, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωνσταντάτος Χάρης, Λάμπρου Πάνος, Λάσκος Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Μαρματάκης Κώστας, Ματσούκα Χαρά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπένος Αλέξης, Νικολάου Νάγια, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδάτος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγος Άλκης, Σαπουνά Αγγέλικα, Σαμανίδης Νίκος, Σαρρής Μανώλης, Σβίγκου Ράνια, Σταματακάκη Ελένη, Σταμπούλη Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Τζήκα Δανάη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χονδρός Γιώργος, Χριστοδουπούλου Τασία.