Αλλάζουν όλα στα ομόλογα της ευρωζώνης, λένε οι Financial Times – Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν

Η κρίση στην Ευρωζώνη άλλαξε το χαρακτήρα των κρατικών ομολόγων, υποστηρίζουν οι Financial Times. 

Αντί να είναι “αγορές επιτοκίων”, με τις αποδόσεις να συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, έγιναν “πιστωτικές αγορές”, αντανακλώντας στον κίνδυνο προεπιλογής. 

Οι αποδόσεις των ισπανικών, των ιταλικών, των ιρλανδικών, των πορτογαλικών και των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τα στοιχήματα της αγοράς σχετικά με την πιθανότητα της αποβολής τους από τη νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Αυτός ο μετασχηματισμός δείχνει να ανατρέπεται. 

Οι επενδυτές πρόσφατα εστιάζουν την προσοχή τους στην απειλή του αποπληθωρισμού. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε περαιτέρω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, και έλαβε μέτρα που ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων ακόμη χαμηλότερα. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των Fianancial Times τέτοια χαμηλά επίπεδα στο κόστος δανεισμού θα πρέπει να βοηθήσουν την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας.

Αλλά πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει;

Δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι για μια διόρθωση. Στην καλύτερη περίπτωση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σταδιακά, καθώς οι οικονομίες βελτιώνονται και ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης πλησιάσει «κάτω αλλά κοντά» του στόχου του 2%.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μια αναβίωση του ενδιαφέροντος στα ασφάλιστρα κινδύνου. 

Οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να επιταχύνουν τα σχέδια αύξησης του χρέους για να επωφεληθούν από την τρέχουσα νηνεμία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εμπιστοσύνη στις αγορές της ευρωζώνης “εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιωσιμότητα μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, όπου οι κίνδυνοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό”. Η αλήθεια είναι ότι, σε μια τέτοια ιστορικά πρωτοφανή φορές, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, καταλήγει η ανάλυση των Financial Τimes.