Αλωνίζουν οι δουλέμποροι στην Ελλάδα…

Σ

ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΣΤΑΒΛΟ

Ημέρες κατοχής με Ρουμάνους «τουρίστες» που τους … έπιναν το αίμα στην συγκομιδή πορτοκαλιών στην Αργολίδα. Τους έβαζαν να πληρώνουν μέχρι και ενοίκιο στο στάβλο που έτρωγαν και κοιμόταν.
Λεωφορείο τουριστικού γραφείου, ιδιοκτησίας Τούρκου δουλέμπορου, συγκέντρωσε για το σκοπό αυτό από διάφορα χωριά της Ρουμανίας, σαράντα ένα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας και παραδώθηκαν σε μέλη του κυκλώματος.
Η σπείρα παρακράτησε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένο στάβλο, με παντελή έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων και στον οποίο διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες. Από την επομένη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.
Επιπλέον τους υποχρέωναν να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπαν να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου, για τον οποίο τους χρέωναν με ενοίκιο πενήντα (50) ευρώ το μήνα κατ’ άτομο.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής του Τ.Α. Ναυπλίου και του Τ.Α. Άργους, έπιασαν στην Αργολίδα και στην Αθήνα τέσσερα μέλη του κυκλώματος, όλοι αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής δύο (2) άνδρες και δύο (2) γυναίκες ηλικίας 33, 41, 33 και 40 ετών αντίστοιχα. Αναζητούνται ακόμη τρείς ακόμα αλλοδαποί, δύο Ρουμανικής και ένας Τουρκικής καταγωγής, μέλη του κυκλώματος.
Ο 41χρονος Ρουμάνος που συνελήφθη τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στη χώρα μας σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.
Οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τρία (3) μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν δέκα (10) ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και δύο (2) ανήλικοι, που όπως διαπιστώθηκε διαβιούσαν και εργάζονταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Επιπλέον στην Αθήνα συνελήφθη η 40χρονη Ρουμανικής καταγωγής αλλοδαπή, νόμιμη εκπρόσωπος υποκαταστήματος στην Ελλάδα του αλλοδαπού τουριστικού γραφείου (ιδιοκτησίας του αναζητούμενου Τούρκου υπηκόου) που είχε οργανώσει τη μεταφορά.
ΠΗΓΗ: FIMOTRO