Ανδρέας Παπανδρέου: Είκοσι χρόνια από τον θάνατό του – Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τίμησε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

andreasΗ «παρουσία» του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα από την έκθεση που εγκαινιάστηκε στο περιστύλιο της Βουλής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του, ένωσε σήμερα τον πολιτικό κόσμο.

Την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996 προσωπική και πολιτική διαδρομή», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έφθασε συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Από το ΠΑΣΟΚ, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση όλοι οι πρώην πρόεδροι του Κινήματος, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η νυν πρόεδρος, Φώφη Γεννηματα, ενώ το «παρών» έδωσαν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος, Ανδρέας και Σοφία, καθώς και η σύζυγός του, Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου.

Ακόμη, παραβρέθηκαν δεκάδες πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου. Ανάμεσα τους οι, Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Θανάσης Τσούρας, Γιώργος Λιάνης, Νίκος Σηφουνάκης, Γιώργος Ρωμαίος, Γιώργος Ανωμερίτης, Σήφης Βαλυράκης μαζί με τη σύζυγο του, Ντίνος Ρόβλιας, Χρήστος Ροκόφυλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Φασούλας, Χρήστος Μαγκούφης, Γιάννης Διαμαντίδης, Αντώνης Λιβάνης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, κ.ά.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός,Ιωάννης Γρίβας, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Απόστολος Κακλαμάνης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, οι υπουργοί, Παιδείας, Νίκος Φίλης, Υποδομών, Μταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης.

Από τη ΝΔ παραβρέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννησ Τραγάκης, από το ΚΚΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ένωση Κεντρώων, ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλιάνος.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, η ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού, ο οποίος αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, είναι δομημένη χρονολογικά, επιχειρώντας να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 9:00 έως τις 16:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ