Σε αποκλειστική συνέντευξη στο voria.gr η Suez Environment που διεκδικεί το 51% της ΕΥΑΘ έδωσε το στίγμα των προθέσεων της για την εταιρεία ύδρευσης της συμπρωτεύουσας.
· Πρόκειται για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και όχι για ιδωτικοποίηση
· Οι εργαζόμενοι της αποτελούν κεφάλαιο της εταιρείας που πρέπει να αξιοποιηθεί. Η ΕΥΑΘ έχει έλλειψη προσωπικού.
· Η σύμβαση θα καθορίσει το επίπεδο των τιμών
· Υψηλότερες οι τιμές στη Γερμανία όπου οι εταιρείες ύδρευσης είναι κοινοτικές από τη Γαλλία όπου υπάρχει ανταγωνισμός
· Ανοιχτή σε συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης
· Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, ίσως και 400 εκατομμύρια.
· Όλες οι επενδύσεις θα παραμείνουν ιδιοκτησία του κράτους
· Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του νερού σε μεσογειακές πόλεις
Αποκλειστική συνέντευξη της αντιπροέδρου της Suez για την ΕΥΑΘ στη Voria.gr
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Suez Environment Νταϊάν Ντ΄Αρράς απαντά στη Voria.gr για τα καυτά θέματα που αφορούν στον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ. Τι λέει για τους εργαζόμενους, την τιμολογιακή πολιτική και τις επενδύσεις
της Άννης Καρολίδου
Τη λέξη συνεργασία, partnership, επιμένει να χρησιμοποιεί η εκτελεστική αντιπρόεδρος της «Suez Enviromment» και υπεύθυνη για τον Τομέα των Υδάτων, Νταϊάν Ντ’ Αρράς, κάθε φορά που αναφέρεται στο ενδιαφέρον του γαλλικού Ομίλου, που από κοινού με τον «Άκτωρα», έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Η εκπρόσωπος της γαλλικής Suez Environnement, μιλώντας στη Voria.gr, έδειξε να κατανοεί τις αντιδράσεις εργαζομένων και φορέων στην πώληση της ΕΥΑΘ, που αποδίδει στις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που θα φέρει ένα νέο στυλ διοίκησης. Επέμεινε να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποίηση αλλά για συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ δήλωσε πρόθυμη να εξηγήσει την πολιτική του νέου μάνατζμεντ, εάν και εφόσον η κοινοπραξία Suez – Άκτωρα κόψει τη γραμμή του νήματος.
Η Νταϊάν Ντ’ Αρράς, θέλει να καθησυχάσει τις ανησυχίες εργαζομένων και φορέων, υπογραμμίζει ότι η EYAΘ έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και πως η κοινοπραξία Suez- Άκτωρα, θα αξιοποιήσει το στελεχικό δυναμικό της εταιρείας, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν κεφάλαιο για την ΕΥΑΘ.
Αντικρούει τα περί υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές σε περίπτωση ιδιωτικού μάνατζμεντ και εκτιμά πως η στρατηγική του κράτους, όπως θα εκφραστεί μέσα από τη σύμβαση, θα είναι τέτοια που θα κρατάει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, πριν κανείς φτάσει στην επόμενη ημέρα του διαγωνισμού, θα πρέπει να δει όλα τα θέματα που εκκρεμούν, κι’ όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Suez Environnment, τρία πολύ σημαντικά σημεία πρέπει να αποσαφηνιστούν από την πλευρά του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ πριν ανοίξει η διαδικασία των προσφορών: Το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι ελεγκτικές διαδικασίες, η τιμολόγηση των υπηρεσιών, ενώ βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το μέγα θέμα των επενδύσεων και της συμμετοχής στη χρηματοδότησή τους.
«Για τα παραπάνω αποφασίζει το κράτος, για τις επενδύσεις, την τιμολόγηση, το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας. Εμείς, από την πλευρά μας, ο ιδιώτης, εισφέρουμε τεχνογνωσία, εξειδίκευση. Γι’ αυτό επιμένω να λέω ότι πρόκειται για συνεργασία».
Για την εκπρόσωπο του γαλλικού κολοσσού, η συνεργασία μέσα από μία εταιρική σχέση δημοσίου και ιδιωτών, ενδεχομένως και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί την καλύτερη επιλογή ειδικά για την διαχείριση του νερού
Η Νταϊάν Ντ’ Αρράς, αντιδρά στα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι νερό δεν πρέπει να περάσει σε χέρια ιδιωτών, γιατί το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός υψηλών τιμών και υποβαθμισμένων υπηρεσιών.
«Τα γεγονότα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην Γαλλία για παράδειγμα, που υπάρχει ανταγωνισμός, οι τιμές δεν είναι υψηλές και στη Γερμανία, με δημόσιες εταιρείες, οι τιμές είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Από τα επίσημα στοιχεία του OOΣΑ διαπιστώνει κανείς ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν στέκει. Από την άλλη, ο ανταγωνισμός και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, προάγει την αποτελεσματικότητα, ενώ το ιδιωτικό μάνατζμεντ καταφέρνει συνήθως να μειώνει το κόστος. Άλλωστε πιστεύω ότι η στρατηγική ( εννοείται από πλευράς κράτους) θα είναι να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά», επισημαίνει.
«Μία καλή εταιρεία, θέλει να έχει ικανοποιημένους πελάτες, ανθρώπινο δυναμικό επίσης ικανοποιημένο και αποδοτικό, ενώ βέβαια και η πορεία της ίδιας της εταιρείας θα πρέπει να είναι θετική. Αυτοί οι τρεις στόχοι, νομίζω ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται μέσα και από τα όσα θα προβλέψει η Ρυθμιστική Αρχή», προσθέτει.
Γιατί όμως η Suez Environnment, με παρουσία διεθνή, έχει στρέψει την προσοχή της στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη;
«To νερό, σαν δημόσιο αγαθό, σαν σημαντικός πόρος ζωής και ανάπτυξης, έχει και θα παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην Ελλάδα. Πέρα όμως από αυτή τη γενική διαπίστωση, η Suez Environnment, έχει ιδιαίτερους λόγους που εδώ και χρόνια ενδιαφέρεται για τη Θεσσαλονίκη: είναι το μέγεθος της πόλης, είναι το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, είναι η θέση της πάνω στο Θερμαϊκό. Έχουμε την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία για να προστατέψουμε τα υδάτινα αποθέματα, να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά, να διαχειριστούμε τα υγρά απόβλητα και, βεβαίως, να προστατεύσουμε έτσι το θαλάσσιο περιβάλλον. Έχουμε εξειδίκευση στην ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού σε πόλεις παραθαλάσσιες, σε πόλεις της Μεσογείου».
Η Θεσσαλονίκη όμως, χρειάζεται πολύ σημαντικές επενδύσεις, σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας, επενδύσεις που έχουν υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ σε διάστημα 5ετίας.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι άμεσα και μεσοπρόθεσμα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις και μέρος της αποστολής μας είναι να συμβάλλουμε στην υλοποίησή τους. Υποθέτουμε μάλιστα πως μακροπρόθεσμα, για την ύδρευση και αποχέτευση, οι επενδύσεις θα φτάσουν ίσως και στα 400 εκατ. ευρώ» και εξηγεί η κυρίας Ντ’ Αρράς.
«Όμως σε ότι αφορά την κατασκευή υποδομών, εκεί οπωσδήποτε , μέσω της ΕΥΑΘ Παγίων, θα πρέπει να έχει συνεισφορά το κράτος, αξιοποιώντας και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ευθύνη για την υλοποίηση των επενδύσεων, θα μοιραστεί, ίσως σε μία σχέση 50%-50%, αλλά θέλω να τονίσω, ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν από την ΕΥΑΘ Α.Ε. και αυτές που θα γίνουν από το κράτος, όλες, θα αποτελούν τελικά δημόσια περιουσία. Περιμένουμε σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, να πληροφορηθούμε αναλυτικά για τις επενδύσεις υποχρεώσεις που θα συμπεριλάβουν στη σχετική σύμβαση».
Σε ό,τι αφορά γενικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον της Suez Environnment στην Ελλάδα, η κυρία Nτ. Αρράς, είπε ότι το θέμα της ΕΥΔΑΠ, θα το εξετάσουν όταν ανοίξει. «Είμαστε επαγγελματίες, διερευνούμε τις προοπτικές, αλλά η απόφαση και ο σχεδιασμός ενδεχόμενης πώλησης μετοχικού μεριδίου, είναι στα χέρια της κυβέρνησης»
Για άλλα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα, όπως αυτά της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αναγνώρισε ότι αυτά μπορεί να αποδειχτεί ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα που αυτή διαχειρίζεται.
Ποια όμως είναι η Suez Environnment, που ενδιαφέρεται για την ΕΥΑΘ A.E.: Ο κύκλος εργασιών της το 2012, ανήλθε στα 15 δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται σε 70 χώρες, απασχολεί 80.000 εργαζομένους, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε πληθυσμό 100 εκατομμυρίων και αποχέτευσης, σε συνολικούς πληθυσμούς 70 εκατομμυρίων.