Απαντήσεις για την Ελλάδα θα απαιτήσει από τη Μέρκελ ο Στάινμπρουκ

merkel-steinbrueck_Σε κεντρικό ζήτημα των γερμανικών εκλογών έχει αναδειχθεί η Ελλάδα με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ να δηλώνει ότι θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης προς τη χώρα, τόσο κατά την τηλεμαχία της Κυριακής, όσο και στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός «μοιράζει καθόλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα υπνωτικά χάπια και προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς» δηλώνει ο Στάινμπουρκ σε συνέντευξή του στην «Suedwest Presse».

Και υπογραμμίζει ότι εάν ισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα, «η καγκελάριος πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της προς τους πολίτες».

Σε άλλη συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Στάινμπουρκ υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «κάπως υποσυνείδητα αλλά και με άνεση», άλλαξε την ημερήσια διάταξη της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που δεν επιθυμούσε να συμβεί η Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε άνοιξε την περασμένη Τρίτη τη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, με την ταυτόχρονη απόρριψη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Τουλάχιστον ο Σόιμπλε έχει το θάρρος να πει την αλήθεια» τονίζει σε άρθρο του τη Δευτέρα στο Spiegel ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στον γερμανικό λαό.

Στο ίδιο άρθρο ασκεί επίσης κριτική a posteriori στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να κάνουν δεκτή το 2001 την Αθήνα στην Ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σίγουρα σωστή, η ένταξη της στην ευρωζώνη ήταν όμως σίγουρα λάθος» δηλώνει ο Γκάμπριελ στο άρθρο του, το οποίο επικαλείται η DW.

Μέρκελ: Τελεία και παύλα στο ελληνικό κούρεμα

Ενδεχόμενη μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή, προειδοποίησε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα», δήλωσε η Μέρκελ στο περιοδικό Focus.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», τόνισε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.
«Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Και κούρεμα, και τρίτο πακέτο»
Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, ο  Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων».
«Τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν με νύχια και με δόντια ποσά από διάφορα ταμεία για να αποτρέψουν κούρεμα. Τα χρήματα που λείπουν είναι πολύ περισσότερα από τα 11 δις που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ. Αντί να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις, πήρε μόνο 2 δις. Οι τόκοι από την επιμήκυνση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου ξεπερνούν τα 40 δις».
Ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις».
Πηγές: AMΠΕ, Deutsche Welle