Απειλεί τις ΗΠΑ ο Fitch-Μην πανικοβάλλεστε με το χρέος «φωνάζει» ο Ρουμπινί

US-national-debt1111Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings απείλησε σήμερα να αναθεωρήσει προς τα κάτω το αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες δίνει αυτή τη στιγμή την ανώτατη βαθμολογία “ΑΑΑ”, αν δεν βρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι καθησυχάζει λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε για το ύψος του χρέους των ΗΠΑ, τουλάχιστον όχι ακόμα,.

Σύμφωνα με τη Fitch «μια αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους εγκαίρως θα επιφέρει μια επίσημη εξέταση της αξιολόγησης των ΗΠΑ»,προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας πάντως πως είναι “εξαιρετικά μικρή” η πιθανότητα να σταματήσει η χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Όπως μεταδίδει το CNBC, μιλώντας σε συνέριο του Reuters που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ο Νουριέλ Ρουμπίνι ανέφερε ότι «σε απόλυτους όρους, οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά προβλήματα με τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη και την ανεργία. Όμως, παραδόξως, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία τον Μάρτιο αναφορικά με το ύψος του χρέους και μας υποβαθμίσουν και πάλι, οι αποδόσεις θα μειωθούν, δεν θα αυξηθούν. Οπουδήποτε αλλού, αν μια χώρα υποβαθμιστεί, οι αποδόσεις ανεβαίνουν, στις ΗΠΑ όμως ισχύει το ανάποδο».

Κατά τον Ρουμπίνι, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους και οι ΗΠΑ έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της κήρυξης χρεοστασίου επί των δανείων τους, της υποβάθμισης και μιας διπλής ύφεσης, το tail risk στην παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να στρέφονται προς τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο.