Αρειος Πάγος: H Καλντέρα της Σαντορίνης ανήκει στο Δημόσιο – Δεδικασμένο και για διεκδικήσεις σε άλλα νησιά

SANTORINH KALDERAΑπόφαση-βόμβα έλαβε ο Άρειος Πάγος για την περιοχή Καλντέρα της Σαντορίνης και τις εκτάσεις που διεκδικούσαν ιδιώτες. Σύμφωνα με απόφαση της η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, δεχόμενη την εισήγηση του αντιεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου, οι εκτάσεις της περιοχής ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ανώνυμη εταιρεία, η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που είχε δικαιώσει το Δημόσιο, κρίνοντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις του ανήκουν.

Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά τις επίμαχης ανώνυμης εταιρείας, η οποία έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα σε έκταση λίγο λιγότερο από 90 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας. Το Δημόσιο επικαλέστηκε ότι σε αυτήν την περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιώτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα, γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμνά.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση του κ. Κανελλόπουλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης), οι οποίες λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανένα, είναι του ελληνικού Δημοσίου, ως διάδοχου του Οθωμανικού Κράτους.

Ανάλογες αγωγές εκκρεμούν στα δικαστήρια, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας (και την ευρύτερη περιοχή των «γκρεμνών») της Σαντορίνης, αλλά και για παρόμοιες εκτάσεις σε άλλα ελληνικά νησιά….