Αυστηρό μήνυμα Ναπολιτάνο στους Ιταλούς πολιτικούς

napolitanoΣκληρούς τόνους υιοθέτησε κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Ρώμης ο Ιταλός επανεκλεγείς πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Δεν μπορούσα να μην ανταποκριθώ στην έκκληση που μου απευθύνθηκε», κάτι το οποίο έκανε «με γνώμονα (. . .) τις ανάγκες τις χώρας», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

«Όσα συνέβησαν υπήρξαν το αποτέλεσμα ανευθυνότητας, μιας στείρας προσέγγισης, της έλλειψης ανοικτών οριζόντων», εκτίμησε ο Ναπολιτάνο αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση.

Μετά τα παρατεταμένα χειροκροτήματα βουλευτών και γερουσιαστών ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος δεν δίστασε να τονίσει: «τα χειροκροτήματά σας δεν πρέπει να σας ωθήσουν να αγνοήσετε τις ευθύνες σας. Σε ό,τι αφορά την διαφθορά της πολιτικής, όσο για την έλλειψη των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών».

Ο Ναπολιτάνο επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου και προώθησης μιας νέας μορφής του κοινοβουλίου, ώστε ξεπεραστεί η ταυτόσημη δραστηριότητα βουλής και γερουσίας.

«Οι πολιτικές δυνάμεις που μου ζήτησαν να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου, στο παρελθόν συχνά κώφευαν. Αν βρεθώ αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση δεν θα διστάσω να βγάλω τα συμπεράσματα που πρέπει», είπε ο Ιταλός πρόεδρος.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης ο Ναπολιτάνο επανήλθε στα αποτελέσματα των δυο επιτροπών «σοφών», που ο ίδιος είχε ορίσει πρόσφατα και τις προτάσεις τους για την οικονομική ανάκαμψη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την παιδεία και την δυνατότητα παρεμβάσεων στο επίπεδο της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε νέους που χάνουν το δρόμο τους, σε γυναίκες που δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που πρέπει, σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες που επιλέγουν ακραίες πράξεις», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (το μόνο που δεν χειροκρότησε την ομιλία του) ανέφερε ότι «η αντιπαράθεση της πλατείας και του κοινοβουλίου δεν είναι η κατάλληλη οδός» και ότι «το Διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κόμματα, τα οποία βεβαίως πρέπει να ανανεωθούν».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στάθηκε «στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση 56 ημέρες μετά τις εκλογές», υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα με ριζωμένη δημοκρατική παράδοση σε όλη την Ευρώπη που να κυβερνάται από ένα μόνο κόμμα».

«Το ότι στην Ιταλία διαδόθηκε ένα είδος τρόμου σε ότι αφορά την προοπτική πολιτική συνεργασίας, είναι ένδειξη οπισθοδρόμησης. Δεν δέχθηκα την έκκληση να συναινέσω στην επανεκλογή μου για να διαπιστώσω ότι υπάρχει προοπτική ακυβερνησίας, αλλά για να αποκτήσει η χώρα μας νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.