Αυτή η 94χρονη γιαγιά ήταν ηρωίδα στην Πίνδο – Τιμή από την Πολιτεία για το έπος του 1940

 

Αθηνά Ντιναλέξη: Η 94χρονη Ηπειρώτισσα «ηρωίδα της Πίνδου» -Μια από τις γυναίκεςΗ πολιτεία σε τιμά «γι’ αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην 94χρονη Αθηνά Ντιναλέξη, ηρωίδα της Πίνδου, απονέμοντας της το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής, Ιωάννη Τραγάκη και του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού.

Με την ίδια διάκριση τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον συγγραφέα, συλλέκτη κειμηλίων της νεότερης ιστορίας και διευθυντή του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο, «για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού».

Όπως αναφέρθηκε στην εκφώνηση της ημερήσιας διαταγής της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Αθηνά Ντιναλέξη «έκανε το χρέος της όταν η πατρίδα της τη χρειάστηκε στον πόλεμο του ’40 με θάρρος και αυταπάρνηση».

Η Αθηνά Ντιναλέξη γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Ελαφόνησος του δήμου Ζαγορίου, όπου και τελείωσε τη βασική εκπαίδευση. Όταν ο ελληνικός στρατός υπερασπιζόταν από τις επιθέσεις των Ιταλών το ύψωμα της Γκραμπάλας η Αθηνά Ντιναλέξη, μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού, αψηφώντας τους κινδύνους, κουβαλούσε πολεμοφόδια, τροφή και νερό στους στρατιώτες. «Η δύσκολη επιλογή της μάς θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες των Ελληνίδων και αποτελεί παράδειγμα ψυχικού μεγαλείου και αγνού πατριωτισμού» αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

«Θυμάσαι εκείνα τα παλιά τα ωραία;» τη ρώτησε χαριτολογώντας κατά τη βράβευση της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας«Θυμάσαι εκείνα τα παλιά τα ωραία;» τη ρώτησε χαριτολογώντας κατά τη βράβευση της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ηλικιωμένη ηπειρώτισσα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις σημερινές δυσκολίες και συγκρίνοντας τις με εκείνης της εποχής, σημείωσε: «τώρα έμαθαν με τα πολλά, δεν μπορούν με τα λίγα».

Η κ. Ντιναλέξη ζει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρεις γιους που ζουν στα Ιωάννινα, μία κόρη που ζει στη Θεσσαλονίκη, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κόρη και η εγγονή της και φιλικά της πρόσωπα. Νωρίτερα, περιέγραψε στους δημοσιογράφους εικόνες από την εποποιία του ’40, την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γυναικών του ορεινού όγκου, που με τα ζώα φορτωμένα με πυρομαχικά έκαναν διαδρομή δυόμιση ωρών από το Καλπάκι μέχρι το ύψωμα που υπεράσπιζαν οι Έλληνες φαντάροι, μέσα από δύσβατα μονοπάτια για να φτάσουν στην πρώτη γραμμή, αψηφώντας τους βομβαρδισμούς και τον κίνδυνο. Οι γυναίκες, επίσης, έπλεκαν και τους πήγαιναν κάλτσες και πανωφόρια για να αντιμετωπίσουν το ψύχος, καθώς και τρόφιμα για να τους στηρίξουν στην πολεμική προσπάθεια.