Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο που ψηφίζουν σήμερα οι Ουκρανοί

 

 

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ουκρανία για την ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας και ο οποίος θα έχει το δύσκολο έργο τουτερματισμού της φιλο-ρωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά και της προσπάθειας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Περισσότερα από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες.

Στα ανατολικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου.
Πάντως οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44 % των ψήφων. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχει εγγυημένη την εκλογή του από τον πρώτο γύρο καιπιθανώς μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου. Οι κύριοι ανταγωνιστές του Ποροσένκο είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο , η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Μέχρι την παραμονή των εκλογών η προσωρινή κυβέρνηση που γεννήθηκε στα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, επιχειρούσε να πείσει τους Ουκρανούς για τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας που θα νομιμοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να « υπερασπιστούν την Ουκρανία».

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φονικών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ , όπου 26 άνθρωποι , ως επί το πλείστον ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Κίεβο.