Αυτός είναι ο νέος Mr.Euro! Παραδίδει σήμερα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ

PROEDROS EUROGROUP

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προεδρεύσει σήμερα για τελευταία φορά στο eurogroup,  έπειτα από 8 χρόνια στην  ηγεσία του. Η Ελλάδα, χάνει ένα καλό φίλο που στα δύσκολα “εβαλε πλάτη”, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων που είχε από το θεσμικό του ρόλο.

Τελευταία ενημέρωση: 19:00

Διάδοχος  του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ο  Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ.Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο πρόσωπό του συμφώνησαν Γερμανία και Γαλλία.

Ο διεθνώς άγνωστος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προαλείφεται για διάδοχος του κ. Γιούνκερ, μόνο «φιλικός» προς την Αθήνα δεν μπορεί να θεωρείται.

Με ενδιαφέρον αναμένονται έτσι οι πρώτες επίσημες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ για τη χώρα μας, ως προέδρου του Eurogroup. Ήδη όμως, ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να κάνει ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του, ήταν να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία πρέπει να δώσει περισσότερες αποδείξεις ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Μέλημά μου η ανάκτηση της εμπιστοσύνης»

H ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τον υπουργό οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για την Κύπρο ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών απάντησε ότι το Eurogroup αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τρόικας. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο 46χρονος Σοσιαλιστής πολιτικός θα παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του το όραμα και τις προτάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup. Αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού στην οικονομική πολιτική πριν από τη λήψη κάθε απόφασης και να αναφερθεί στα λεγόμενα «πακέτα συμφωνίας» (συμβόλαια) που τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να υπογράφουν με την Κομισιόν σχετικά με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έχει τη στήριξη του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του απερχόμενου Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν έχει ενθουσιάσει το Γάλλο υπουργό οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ολλανδία, χώρα που διατηρεί τα ΑΑΑ, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της πιο στενής επιτήρησης σε θέματα προϋπολογισμού, γεγονός που προβληματίζει τη Γαλλία.